K O N U ı N C E L E M E |
Diyuk |
İletim - 28/07/2005 : 11:56:31 FRP Nedir
Fantastik dünyanın içerisinde kendisine yer bulan herkese merhaba..
Gerçek yaşamın içerisinde fantastik bir dünya da var. Bunun büyüsüne kapılmak ya da kişiliğimizde zaten mevcut olan davranışların birer yansımasını diğer insanlarla paylaşmak..."Fantastik Rol Oyunu" bunun ismi oldu benim için.
Kılıçlar, büyücüler, hırsızlar, tanrılar,şövalyeler, savaşlar, iyiler ve kötüler, ırklar, kutsal eşyalar ve ejderhalar ; fantastik dünya ve onun hayallerimizde gelişmiş şekli... Aslında çocukluğumuzda daha yakın olduğumuz kahramanlar, dünyayı kurtarma hayallerimiz, ve hatta oynadığımız "uzaycılık" oyunları ya da büyüklerimizin anlattığı hikayelerin içinde kaybolduğumuz anlarda, kendi kahramanımızı ortaya çıkarışımız ve onun önderliğinde bir şeyler başarmış olmanın verdiği mutluluk... FRP de onlar gibi geldi ilk anda bana, sadece paylaşılması açısından bir farklılık vardı, benim kahramanlarımı diğerleri de görecekti. Üstelik yaratılan karakterin tüm davranışlarından sorumluydum ve iyisiyle kötüsüyle, o bendim o an için...
Hayallerimizde imkansızlıklar, olanaksızlıklar ya da sınırlamalar yoktur. Bu nedenle hayal kurarken kendimizi hep bir parça daha güçlü hissederiz. Zamanı, yeri ve bir parça başlangıcı - ki bunlar hiç bir zaman zorunluluk arz etmez - biz belirleriz ve daha sonra o muhteşem dünyaya dalarız. Devamı bizi çağırır zaten, yapmamız gereken sadece birkaç renk katmak, kendimizi sınırlandırmamak ve olabildiğince rahat, doğal olmaktır. Gerçeğin içindeki hayalleriniz yerine, hayallerinizin içindeki gerçeği aramaya başlarsınız bir andan sonra.
"Gerçek anılar hayaletler gibiydi, sahte anılar ise öylesine inandırıcıydı ki gerçeklerin yerini aldı"
Gabriel Garcia Marquez
Kitaplarda bir amaç çerçevesinde yapılan savaşlar ve ırkların mücadelesi, ya da oyunlarda olaylar içerisinde, diğer karakterler için hissettiğimiz güven, güvensizlik, sevgi, ihtiyaç, korku, iğrenme, nefret etme gibi duygular hep vardır. Gerçekte de olduğu gibi. Bu duyguları sadece bir "oyun" içerisinde tüm doğallığınızla sergilemek bir anlamda da deşarj şeklidir yaşamın. İfadesizliklerden kurtarır sizi , kendi rolünüzü yapmanıza imkan verir.
Oynadığım oyunları ve ilk okuduğum kitapları düşününce, geriye baktığımda, bu kadar kapsamlı bir dünyanın içine gireceğimden habersizdim. Üstelik rol yapma kabiliyetimin olduğunu da hiç sanmıyordum, "duyumsanan ve hissedilen şeyler yansıtılır..." Belirli bir araştırma dönemi olmadı benim için- ki FRP de ne denli bir araştırma sürecinden sonra kendinizi o dünyaya girmiş hissedebilirsiniz bilemiyorum- olaya biraz da bilmeyerek girdim diyebilirim. Bu konuda bir istatistik değerlendirme yapmadım ama FRP ile ilgilenen - ya da ilgilenmeye başlayan- insanların büyük çoğunluğunun da aynı şekilde bu dünyaya girdiklerini sanıyorum.
FRP hakkında belirli fikirler edinmeye çalışırken, oynayanların anlattıklarından sonra tiyatro sanatçıları geldi aklıma. Replikler, rollere bürünüş, sahne heyecanı ve elbette hızlı düşünüş. Bütün bunların eğlenmek amacıyla yapıldığını düşünebiliyor musunuz? :) Üstelik yaratıcılığınızı ekleyerek.
İlk çekingenliğim...
Sadece izleme amaçlı gittiğimde kendimi oyunun içinde bulduğumu hatırlıyorum. Pasif bir karakter olsam dahi o heyecanı yaşamak hoştu. Sadece oyuncuların gözlerine dikkatlice baktığımı hatırlıyorum. Onlar rol yapıyor gibi değillerdi, yani bahsettiğim rollere bürünüşten öte kimlikte var edilen bir karakteri yansıtma ağır basıyordu. Oysa ki ben tam ne beklediğimi bilmeyerek onları seyrederken şaşkınlığımı bilmem fark ettirdim mi ama o kadar doğallardı ki, rahatlamak için artı bir şey yapmam gerekmedi. İşte..sonunda FRP ile tam anlamıyla tanışmaya başlamıştım ve meraklarım yavaş yavaş gideriliyordu.
Oyun sırasında, bir anlık da olsa çevrenizde akıp giden yaşamdan bir parça uzaklaşıp tüm dikkatinizi karakterinize ve oyuna veriyorsunuz, sınırsız olmaya yaklaşıyorsunuz ve kendinizi özgür hissediyorsunuz., sürükleniyorsunuz..:) benim hissettiklerim bunlardı. Birde bol bol güldüğümü hatırlıyorum ..
Yan etkileri de yok değil tabi; hayatın akışı içerisinde dahi kişileri zekasına, yeteneğine, gücüne göre değerlendirmeye başlamış bulabilirsiniz kendinizi...otobüste giderken kılıç çekmek isteyebilir ya da birinin kafasına bir fireball atmak isteyebilirsiniz...aslında siz normalsiniz :)
Söyleyeceğim şudur ki, insanlarla bir şeyler paylaşmaktan keyif alıyorsanız, yaratıcı gücünüzü sınırsızca kullanmak ve bazen sizin dahi şaşırabileceğiniz şeyler yapmak istiyorsanız, gülmekten karnınıza ağrı girmesi sizi rahatsız etmezse, hayal gücünüzü zorlamaktan ve hatta diğer insanların hayal güçlerinin sınırsızlıklarını görmekten çekinmiyorsanız, çok farklı kişilikleri canlandırırken kendi kişiliğinizden bir parça da ona ekleyebiliyorsanız FRP size göredir zaten...Doyasıya eğlenin, günlük streslerinizden kurtulun ve fantastik dünyanın içinde kaybolun...
Kendinizi oyunlarda yansıtmaktan çekinmeyin, hissederek oynayın ve oynatın, asıl eğlence de orada aslında...
Burada yazmam gereken bir şey daha var. Bana FRP yi tanımamda ve meraklarımın giderilmesinde yardımcı olan herkese içten teşekkürlerimi sunuyorum. Sizinle tanıştığım için şanslıyım..
Yaşamınıza ve hayallerinize iyi bakın, her ikisi de çok değerli...
Hoşçakalın.
|
2 S O N Y A N I T L A R (En Son İleti ılk Sırada) |
sacitkemal |
İletim - 18/01/2009 : 16:13:18 bnımde buna benzer bı anım war.gecen somestır tatılınde annemlerı ewden kowmustum.yaklasık aksam 10 da baslayıp ogle 2 flan bıraktık oynamayı.tam o sırada annemler geldı. 10 yılda yemedıgım lafı ısıttım annemerden:D |
Lafbilir |
İletim - 29/07/2005 : 19:33:59 Bence hem eğlendirici hem de zihinsel aktiviteyi geliştiren bir şey.5-6 arkadaş saatlerce oynamıştık ve çok güzel olmuştu.Ama babam sessizce bizi dinledikten sonra kapıyı çarparak girmiş ve "manyak mısınız lan deli misiniz gidin maç yapın kız ayarlayın ne milleti kesip biçiyonuz!!!!" şeklinde bağırmıştı.Çok süperdir fakat hep basılma ve rezil olma korkum vardır! |
|
|