K O N U ı N C E L E M E |
d_r_a_c_u_l_a |
İletim - 30/06/2005 : 14:55:08 Sizce en iyi şair kim(Türk)????????    |
2 S O N Y A N I T L A R (En Son İleti ılk Sırada) |
thakki1 |
İletim - 30/06/2005 : 22:14:24 herkesin fikri başkadır sanırım, metallic white doğru söylemiş yoruma açık, ama bir sultan-ı şuera(şairler sultanı) necip fazıl var mesela taraflı tarafsız herkesin takdirini kazanmış, en sevdiğim şiiride sakarya türküsüdür
SAKARYA TÜRKÜSÜ İnsan bu, su misali, kıvrım kıvrım akar ya; Bir yanda akan benim, öbür yanda Sakarya.
Su iner yokuşlardan, hep basamak basamak; Benimse alın yazım, yokuşlarda susamak.
Her şey akar, su, tarih, yıldız, insan ve fikir; Oluklar çift; birinden nur akar; birinden kir.
Akışta demetlenmiş, büyük, küçük, kâinat; Şu çıkan buluta bak, bu inen suya inat?
Fakat Sakarya başka, yokuş mu çıkıyor ne, Kurşundan bir yük binmiş, köpükten gövdesine;
Çatlıyor, yırtınıyor yokuşu sökmek için. Hey Sakarya, kim demiş suya vurulmaz perçin?
Rabbim isterse, sular büklüm büklüm burulur, Sırtına Sakaryanın, Türk tarihi vurulur.
Eyvah, eyvah, Sakaryam, sana mı düştü bu yük? Bu dâva hor, bu dâva öksüz, bu dâva büyük!..
Ne ağır imtihandır, başındaki, Sakarya! Binbir başlı kartalı nasıl taşır kanarya?
İnsandır sanıyordum mukaddes yüke hamal. Hamallık ki, sonunda, ne rütbe var, ne de mal,
Yalnız acı bir lokma, zehirle pişmiş aştan; Ve ayrılık, anneden, vatandan, arkadaştan.
Şimdi dövün Sakarya, dövünmek vakti bu ân; Kehkeşanlara kaçmış eski güneşleri an!
Hani Yunus Emre ki, kıyında geziyordu; Hani ardına çil çil kubbeler serpen ordu?
Nerede kardeşlerin, cömert Nil, yeşil Tuna; Giden şanlı akıncı, ne gün döner yurduna?
Mermerlerin nabzında hâlâ çarpar mı tekbir? Bulur mu deli rüzgâr o sedayı: Allah bir!
Bütün bunlar sendedir, bu girift bilmeceler; Sakarya, kandillere katran döktü geceler.
Vicdan azabına eş, kayna kayna Sakarya, Öz yurdunda garipsin, öz vatanında parya!
İnsan üç beş damla kan, ırmak üç beş damla su; Bir hayata çattık ki, hayata kurmuş pusu.
Geldi ölümlü yalan, gitti ölümsüz gerçek; Siz, hayat süren leşler, sizi kim diriltecek?
Kafdağını assalar, belki çeker de bir kıl! Bu ifritten sualin, kılını çekmez akıl!
Sakarya; sâf çocuğu, mâsum Anadolu'nun, Divanesi ikimiz kaldık Allah yolunun!
Sen ve ben, gözyaşıyla ıslanmış hamurdanız; Rengimize baksınlar, kandan ve çamurdanız!
Akrebin kıskacında yoğurmuş bizi kader; Aldırma, böyle gelmiş, bu dünya böyle gider!
Bana kefendir yatak, sana tabuttur havuz; Sen kıvrıl, ben gideyim, Son Peygamber Kılavuz!
Yol onun, varlık onun, gerisi hep angarya; Yüzüstü çok süründün, ayağa kalk, Sakarya!.. Necip Fazıl KISAKÜREK
Sakarya bu şiirde türk gençliğini ifade eder
ben milli motifleri şiirlerine taşıyan şairleri daha fazla benimsiyorum, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu(destan şairimizdir), Yahya Kemal, Mehmed Akif Ersoy, Faruk Nafiz Çamlıbel, Ziya Gökalp, Mehmet Emin Yurdakul, Arif Nihat Asya gibi. Ama aşıksan bence iki şair vardır okunacak, şans bu biri diğerinin eniştesi, Ümit Yaşar Oğuzcan ve Turhan Oğuzbaş. Birde şiirin benim en sevdiğim dalı olan hiciv vardır ki; Nefi, Şair Eşref, Neyzen Tevfik, günümüzde Ozan Arif, Aşık Mahsuni, Abdurrahim Karakoç gibi çok ünlü şairleri barındırır, birde bu dalın bilinmeyen meşhurları vardır ki asıl onlar insanı düşüncelere salar, mesela Namdar Rahmi bunlardan en bilinmeyenidir, fenerlilerin lucesku için pankart yaptığı eşşeğe gem vurmayın onun şiiridir, durun yazayım beraberce gülelim ve düşünelim... NOT: GS liler hemen alınıp vay bize karşı yazıldı diye gaza gelmesinler sadece şiirin nerde geçtiğini belirtmek için pankart olayını belirttim, şiirin sadece 1 dörtlüğü biiniyor, ben tamamını bildiğim için yazıyorum...
Eşeğe Gem Vurmayın!
Benim ağzım pek yandı, ama siz dikkat edin, Yalnız layık olan adama hürmet edin, Haddini kim bilmezse ona hakaret edin, Ele alçak durmayın, onu hakikat sanır, Eşeğe gem vurmayın, kendisini at sanır. İnsanların kimisi uyuz köpek gibidir, Kimisi ayı gibi, kimi eşek gibidir, Tilkiye doğru olmak, hakka sövmek gibidir, Namerdi okşamayın, onu bir tokat sanır, Eşeğe gem vurmayın, kendisini at sanır. Pehpehler, pohpohlarla çok itleri at yaptık, Uçurduk da göklere alkıştan kanat yaptık, Hiç yoktan başımıza koca saltanat yaptık, Üstüne çul vursanız, it onu kanat sanır, Eşeğe gem vurmayın, kendisini at sanır. İşini uyduranlar tilki gibi kurnazdır, Silahı hep yalandır, zekası gayet azdır, Yalanını tutsanız, fayda yok utanmazdır, Yüzüne tükürseniz, onu kalafat sanır, Eşeğe gem vurmayın, kendisini at sanır. Gösterme karda gez de kimseye izlerini, Kıymet bilmeyenlere arz etme cevherini, Varlığını belli et, açmadan her yerini, Bir hamal kayığını sarhoş bilmez, yat sanır, Eşeğe gem vurmayın, kendisini at sanır. Sözü yerinde söyle, demiri tavında döv, Öveceğin adamı iyi tart da öyle öv, Söveceğin adamın yüzüne tükür de söv, Yüzüne tükürmezsen onu iltifat sanır, Eşeğe gem vurmayın, kendisini at sanır.
Namdar Rahmi Karatay |
metallic_white |
İletim - 30/06/2005 : 20:24:02 Yine bir yorum sorusu . Ahmet Haşim beni en etkileyenidir. |
|
|