AION - Tıkla oyna

Kullanıcı Adı:
şifre:
şifreyi Anımsa
şifrenizi mi unuttunuz?     ÜYE OL

Tüm Forumlar
 Kültür - Sanat - Bilim - Yaşam
 Siyaset Bilimi & Tarih
 Bilge Kağan Kimdir?

Not: Bir yanıt gönderebilmek için kayıtlı olmalısınız.
Kayıt olmak için, burayı tıklayın!

Ekran boyutu:
Kullanıcı Adı:
şifre:
Biçem Modu:
Biçem: KoyuıtalikAltı ÇiziliÜstü Çizili Sola YaslaOrtalaSağa Yasla Yatay Çızgi Bağlantı EkleE-Posta EkleResim Ekle Kod EkleAlıntı EkleListe Ekle

HTML KAPALI
Forum Kodu AÇIK
Smiley'ler (Yüz ifadeleri)
Gülümseme [:)] Büyük Gülümseme [:D] Karizmatik [8D] Utanmış [:I]
Dil [:P] Kötü [):] Göz Kırpma [;)] Palyaço [:o)]
Korsan [B)] 8 Nolu Top [8] Üzüntülü [:(] Utangaç [8)]
şaşırmış [:0] Kızgın [:(!] Ölmüş [xx(] Uykulu [|)]
Öpücük [:X] Onaylayan [^] Onaylamayan [V] Soru [?]

İmzanızın eklenmesi için seçiniz.
Bu konuya abone ol.

K O N U      ı N C E L E M E
inter_23 İletim - 25/07/2010 : 14:16:11
Evet, yine büyük yerden gelen bir istekle bu büyük devlet adamını incelemek istedik.

Türk Dünyasında büyük bir yere sahip olan Bilge Kağan, Türkçe ve Türkçülük için hayatı boyunca çalışmış, ömrünü ülkesi ve milleti için harcamış, Türkçe için - şahsi fikir - hatırı sayılı insanlardan sadece biridir. Diğerlerine bakacak olursak; Ali Şir Nevai, Kaşgarlı Mahmud, Saltuk Buğra Han'dır.

Aile bilgilerine bakacak olursak, babası yine büyük devlet adamı İlteriş Kağandır. Küçük yaşta yetim kalmasına rağmen yılmamış ve kendisini geliştirmiştir.

Amcası tarafından himaye altına alınan Bilge Kağan, amcası öldüğünde bir darbe yaparak yönetimi eline geçirmiştir ve yine ismini saygıyla andığımız, Vezir Tonyukuk ve Kül Tigin'i yanına almıştır. Baş komutan olarak Kül Tigin'i atamıştır.

Bilge Kağan’ın en büyük hayali, milletini yerleşik hayata geçirip onları şehirlerde oturtmak idi.[kaynak belirtilmeli] Ama vezir Tonyukuk buna karşı çıkarak: "Türkler, Çinlilerin yüzde biri kadar bile değildirler. Su ve otlak peşindedirler. Avcılık yaparlar. Belli bir yerleri yoktur ve savaşçıdırlar. Kendilerini güçlü görünce, orduları yürütürler. Güçsüz bulunca kaçarlar ve gizlenirler. Çinlilerin sayı üstünlüklerini böylece etkisiz kılarlar. Türkleri surlarla çevrili bir kentte toplarsanız ve bir kez Çin’e yenilirseniz, onların tutsağı olursunuz" dedi ( Tonyukuk'un meşhur sözü alıntıdır. )

Bilge Kağan'ın diğer bir amacı ise Türkler arasında Budizm dinini yaymaktı. Ancak Budizm bilindiği gibi sakin ve barışçıl bir dindi. Et yemeyi yasaklıyordu. Savaşmayı kesinlikle red ediyordu. Bu da Türk kültür ve yapısına uymadığı için, ayrıyeten Tonyukuk'un baskılarından dolayı iptal edildi.

Bilge Kağan, önce vezirini daha sonra da baş komutanını - kardeşi - kaybetti. Daha sonra kendi bakanlarından birisi tarafından zehirlenerek öldürüldü. Cenazesi muazzam bir törenle defnedildi.

Bilge Kağan, çok büyük bir devlet adamıdır. Türk kültür ve yapısını yardım alarakta olsa yaşatmaya çalışmıştır. Türk tarihi açısından önemini ifade edemeyeceğimiz Orhun kitabelerini yazdırmıştır. Orta Asyadan çıkana kadar bu kitabeler bütün Türk kavimleri için bir örnek olmuştur.

İçerik: Bilge Kağan Kimdir? Bilge Kağan Ne Yapmıştır? Bilge Kağan Hayatı, Bilge Kağan Tarihi, Bilge Kağan Yaşadığı Yıllar, Bilge Kağan Anıtı, Bilge Kağan Hayatı, Biyografisi
5   S O N      Y A N I T L A R    (En Son İleti ılk Sırada)
CrAzY_IVAN İletim - 24/08/2010 : 14:49:47
Aman futbola girmeyelim. :D
comandante İletim - 24/08/2010 : 13:32:48
Bir de Galatasaray'ın yazdığı söyleniyor :)
CrAzY_IVAN İletim - 03/08/2010 : 19:21:39
Ya da, icraat yapanlar, tarih(i) yazar diyebiliriz. :)
inter_23 İletim - 03/08/2010 : 18:01:31
alıntı:
HASS000 tarafından yazılan:

III. Mustafa da olabilir, I. ve II. Mustafa da var o halde. Ne diyonuz III. Osman bile var, adamlar Padişah olmuşlar, o devirde çıkılabilecek en yüksek mevki, şimdi isimleri bile bilinmiyor, garip.

Tarih her zaman icraat yapanları yazar..
iso_demiro İletim - 03/08/2010 : 15:59:10
Onlar ilginç demiş yav Siz bana liste verin ben paylaşıyım

0.05 Snitz Forums 2000