|
Not: Bir yanıt gönderebilmek için kayıtlı olmalısınız. Kayıt olmak için, burayı tıklayın!
|
K O N U ı N C E L E M E |
inter_23 |
İletim - 16/02/2011 : 20:21:50 Yunan mitolojisine iyice sardık. Hadi hayırlısı.. Ama fena da değil, oldum olası severim yunan mitolojisini ama japon, iskandinav ve mısır mitolojileri hakkında da bilgi sahibi olmaya çalışacam. İskandinava biraz daha ilgim var. Odin'i severim :)
Bir önceki konumuzda Truva'yı sizlerle paylaştık. Anlattık ve bilgilenmenizi amaç edindik. Umarım az da olsa bir işe yaramıştır :)
Asıl adı Akhilleus olan ünlü Yunan savaşçısı tam ters şekilde dünyaya geşmiştir. Nasıl ters bir biçimde? Bilindiği gibi mitolojide hep Tanrı ile ölümlü bir bayanın ilişkisiyle çocuk dünyaya gelirdi. Aşil'de tam tersi meydana gelmiştir. Babası ölümlüdür ancak annesi Thetis'dir.
Thetis çok güzel bir Tanrıça'dır. Bütün tanrılar Thetis ile evlenmek istemiştir. Ancak o kadar hırslıdır ki olacak çocuğun Tanrılardan daha da güçlü olma olasılığı vardır. Bunu duyan bütün Tanrılar vazgeçer ve onu ölümlü bir kral ile evlendirmeye karar verirler. Thetis hiç itiraz etmeden ölümlü Kral ile evlenmiştir. Hatta düğüne bütün Tanrı ve Tanrıçalar katılmıştır.
Thetis'in diğer bir efsanesi ise filminde de gösterildiği gibi. Aşil'e geleceği söyleyip, onu savaştan alıkoymaya çalışmasıdır. Ancak Aşil savaşa gitmiştir. Bir kadın için olduğunu öğrenince çekilmeye karar vermiştir. Fakat kardeşi gibi baktığı çocuk ölünce sinirlenip savaşa girmiş ve Hektor'u öldürmüştür.
Aşil ne olursa olsun yarı bir Tanrı'dır. Çok ama çok güçlüdür.
Bir gün annesi onu ölümsüzlük nehri olarak bilinen Styx'de yıkar. Ancak Tanrıça olan annesinin suya dokunmaması gerekir. O da Aşil'in sol/sağ ( tam emin değilim ) topuğundan tutarak suya batırır.
Aşil büyür ve o meşhur Truva savaşı baş gösterir. Yukarıda ki paragrafta nasıl savaşa gittiğini anlattık.
Aşil sadece suya batırılmayan topuğundan darbe alınca ölecektir. Helen için Truva içine giren Aka ordusunun kumandanı Aşil tam Hektor'un oğlunu öldürecekken Paris yaralı bir halde Aşil'in topuğundan vurur. Daha doğrusu aşilinden vurur. Aşil oracıkta can verir.
İnsanoğlu'nun ayağının arkasında oluşan çıkıntıya bu yüzden "aşil" tendonu denmiştir.
Ünlü Yunan tarihçi/şair Homeros İlyada (16 bin beyitten oluşur ve destan niteliğindedir.) destanında Aşil'den çokça söz etmiştir. Mezarı ise Çorum'da olduğunu söylemiştir. Tam tamanına bulunduğu yeri yazan Homeros'un dedikleri doğrudur. Yapılan kazılarda Aşil'in mezarının orada olduğuna dair kalıntılar mevcuttur.
Aşil kimdir? Aşil nasıl ölmüştür? Aşil tendonu nerden gelmiştir? Aşil'in annesi kimdir? Aşil nerde doğmuştur? Aşil ölümsüz müdür? Aşil hangi nehirde ölümsüzlük suyu ile yıkanmıştır? Aşil'in mezarı nerededir? |
3 S O N Y A N I T L A R (En Son İleti ılk Sırada) |
inter_23 |
İletim - 17/02/2011 : 23:50:17 :) şu Yunanlılarda olmasaydı.
İskandinav mitlerine başlayacağım. Çok merak ediyorum. Caponları yazmam, nefret ediyorum :p |
Palad1n |
İletim - 17/02/2011 : 22:38:19 Kendisi "Hektor! Hektor! Hektor!" diye bağırarak ODTÜ'ye yeni bir tezahürat da katmıştır ayrıca. Çok severiz buralarda :P |
CrAzY_IVAN |
İletim - 17/02/2011 : 22:27:15 Böylecek Aşil tendonu da nedir, nereden gelmiştir, okuyanlar öğrenmiş olacak. :P |
|
|
|