Aracımızı yönlendirdiğimiz tuşları dilediğimiz gibi ayarlamamız mümkün. Ancak yanyana bulunan iki tuşu ayarlamanıza izin verilmediği için, bir süre sonra parmaklarınız ağrımaya başlıyor. Kontroller basit, bildiğimiz yarış oyunlarındaki gibi gaz fren tuşlarının haricinde durduğunuz yerde spin atabileceğiniz, kamera açılarını değiştirebileceğiniz ve aracınızı tamir edebileceğiniz tuşlar da var. Oyun esnasında, haritayı açtığımızda sağ üste yerleştirilmiş küçük bir ekranla aynı anda aracımızı sürmeye devam edebiliyoruz.
Carmageddon da, şimdiye kadar hiçbir oyunda görmediğim gerçekci bir sürüş tekniği var. Gerçekte bir otomobil nasıl hareket eder? Çabuk hızlanmaz, hızlı giderken çabuk durmaz, frene dokunduğunuzda kaymaya başlarsınız. Bir viraja süratle girmek sağlığınız açısından tehlikelidir, en ufak bir direksiyon çevirmenizde aracın kontrolünü kaybedip spin atmaya başlarsınız. Hızla bir duvara çarptığınızda aracın önü dağılır, hatta motoru kaybedebilirsiniz. Yandan yediğiniz bir darbe ile lastikleriniz hasar alırsa, araç yalpalamaya başlar. Süratle giderken karşılaştığınız küçük bir tepki taklalar atamanıza neden olabilir. İşte tüm bunlar Carmageddon’da mevcut. Harika bir fizik motoruyla aracın ağırlığını hissediyorsunuz. Bir takla attığınızda yere nasıl düşeceğinizi tahmin edebiliyorsunuz ve hiçbiri bir diğerinin benzeri olmuyor. Ancak bu harika fizik motoru bazen şaşırmıyor da değil, hızla bir barikata çarptığınızda araç birden hafifliyor ve inanılmaz bir hızla taklalar atarak göğe yükseliyorsunuz.
Bu oyunu gerçekçi sürüşü haricinde klasik yapan bir diğer husus da eğlencenin maksimum seviyede olması. Eğer eğlence katan küçük ayrıntıları saymaya kalksaydım üç sayfalık bir yazı ortaya çıkardı. Kısaca bahsetmek gerekirse, yayaları ezme stiliniz size farklı puanlar kazandırıyor. Mesela direkt üstüne sürerek, aracın yanıyla, üstüne düşerek, bir nesnenin çarpmasını sağlayarak ya da duvarda sıkıştırarak yayaları imha edebiliyorsunuz. Araçlarla kafa kafaya çarpıştığınızda bonuslar alabiliyorsunuz. Haritaya dağıtılmış varilleri patlatarak zaman, kredi alabileceğiniz gibi; aracınızı zıplatan, hızlandıran, güçlendiren çeşitli bonuslar kazanıyorsunuz. Hatta bütün haritalarda ulaşılması güç yerlere konulmuş toplu variller mevcut. Bunların bir kısmına ulaşmak için duvara tırmanma gibi şeyler yapmalısınız. Artık zamanla öyle bir hale geliyorsunuz ki, gerçek hayatta araç kullanırken kaldırımda yürüyen yayaları bonus gibi görmeye başlıyorsunuz. Oyun bu açıdan inanılmaz bir hırs yaratıyor ve bu hisleri doyuruyor. Böylece oyundan aldığınız eğlence maksimum seviyeye çıkıyor.
Oyunumuzda multiplayer modu da mevcut. Altı kişiye kadar bir ekip bulup Lan partileri yaparak arabaları çarpıştırmak çok keyif veriyordu o dönemde. Midtown Madness’dan hatırlayacağınız altın kapmaca benzeri FOX denilen mavi ışığı üstünde en çok tutanın kazandığı, en çok yayayı ezenin ya da sağ kalanın birinci olduğu değişik oyun modları da bu eğlenceye renk katıyor.
Carmageddon’un başarısı üzerine SCI, oyunun devamı niteliğinde Carmageddon 2000 ve TDR gibi versiyonlarını da çıkardı. Ancak ilk oyundaki başarıyı yakalayamadı. Hatta Carmageddon 2000, korsan kopyalarında yer alan Çernobil virüsünün ülkemize yayılmasına neden olmasıyla gündeme gelmişti. Bütün bunların haricinde, günümüzdeki pek çok teknoloji zengini grafiklere sahip oyunları bir kenara bırakıp sırf eğlenmek için oynayabileceğiniz bir klasik Carmageddon.
reasons why women cheat
click here reason why husband cheat