Yalnız oyunun görüntülerini ikinci plana iten birşey var. O da oyunun sesleri ve müzikleri. Oyun grafikleri de çok kaliteli ama kesinlikle sesleri ve müzikleri kadar başarılı değil. The Curse of Monkey Island’ın seslendirmesi profesyonel dublaj sanatçıları tarafından yapıldı. Oyundaki diyaloglar bir sinema filmi kadar kaliteli. Zaten bir macera oyunun diyaloglarının çok kaliteli olması gerekir çünkü oyunu çözmek buna bağlıdır. Bu diyaloglara bir de kaliteli espriler eklenince oyun tam bir film havasında geçiyor. Oyundaki kaliteli seslendirmeler her karaktere ayrı bir özellik katıyor; bu da oyunu daha zevkli kılıyor. The Curse of Monkey Island’da 8000 satırdan fazla diyalog bulunuyor. Oyunun müzikleri ise tek kelimeyle mükemmel. Her mekan için ayrı ayrı müzikler kullanılmış. Müzikler, oyunda bulunduğunuz ortamı çok iyi yansıtıyor. Oyuna giriş müziği, ara filmlerde çalan müzikler, oyun sırasında çalan müzikler her biri birbirinden güzel.
The Curse of Monkey Island sadece mouse kullanarak oynanıyor. Ama isterseniz klavyedeki bazı tuşları da kullanabilirsiniz. Oynanabilirlik klasik macera oyunlarındakinin aynısı, oyuna çok çabuk adapte oluyorsunuz. Mouse ile bir nesnenin üzerine basılı tutarak istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz (pick up, eat, talk,…), envanter bölümüne de sağ tıklayarak girebilirsiniz. Oynanabilirlikteki tek zorluk ise işimize yarayacak objeleri diğer objelerden ayırt etmek. Fareyi tam üstüne getirmeden objenin üzerinde yazı çıkmadığı için ayırt etmek zor oluyor, bunun dışında herhangi bir zorluk yok.
The Curse of Monkey Island (TCOMI) çıktığı yıl, yılın en iyi macera oyunu seçildi. Adventure seven her oyuncu mutlaka bu oyunu oynamıştır (Macera seven bir oyuncu olmanın 1. kuralıdır TCOMI’ı oynamak). Oyunun 3. ve en iyi oyunundan sonra 2000 yılında Monkey Island serisinin 4. oyunu çıktı (Escape From Monkey Island). Escape from Monkey Island (EFMI) tamamen 3D grafiklere sahipti. EFMI da çok kaliteli bir oyundu; grafikleri, sesleri ve müzikleri çok iyiydi ama kesinlikle TCOMI kadar başarılı bir oyun değildi. Hatta Monkey Island fanatiklerini hayal kırıklığına uğrattığı da söylenebilir. TCOMI’ı tekrar tekrar oynamama ve hiç sıkılmama rağmen, EFMI da bu böyle olmadı. Oyunu 1-2 kez bitirdikten sonra bir daha hiç oynamadım. EFMI’ın en büyük eksisi olarak, TCOMI gibi oyuncuya yeni bir şeyler verememesini söyleyebiliriz (maymun dövüşü hariç).
The Curse of Monkey Island çok orijinal bir oyun. Gerek grafikler, gerek sesler, gerekse müzikler olsun her yönden çok orijinal. Oyunu oynayanları adeta içine çekiyor. Özellikle oyunun arcade kısmındaki düellolar başka hiçbir oyunda göremeyeceğiniz bir özellik. Geminin korsanını bileğinizin gücüyle değil de aklınızla yenmeniz ve onu söz düellosuyla alt etmeniz çok etkileyici.
Fazla söze gerek yok. The Curse of Monkey Island, kesinlikle ama kesinlikle oynanması gereken bir oyun. Yalnız maceraseverlerin değil herkesin oynaması gereken bir oyun. Oyunun çıkmasının üzerinden 6 yıl geçti ama hala sıkılmadan ve üşenmeden oynadığım bir oyundur The Curse of Monkey Island. Umarım Monkey Island 5 çıkar ve The Curse of Monkey Island’daki o muhteşem havayı bize tekrar yaşatır.
how many women cheat
website why are women unfaithful
cheat wife
go women love to cheat
i want an affair
click love affairs with married men