|
Yazar |
Konu  |
uckazaz
Yazar

Turkey
İleti 331 |
İletim - 30/12/2005 : 16:36:12
|
Hiç hoş bulmuyorum.Çünkü yavaş yavaş ilerlerken,çok hızlandı.Birilerinin canı acıdı herhalde...Kültürümüze ters olan hiçbir şey olduğunu düşünmüyorum.Eğer insani değerleri bir kenara atıyorsanız,o zaman aykırı olur;kültüre adapte olamaz. |
 |
|
FaTaL_ErRoR
Üyeliği Kilitli
Turkey
İleti 0 |
İletim - 30/12/2005 : 17:09:53
|
Ben senelerdir rapi takip ediyorum ve yapıyorum. 6-7 sene önce sınıfa ceza'nın cd lerini getirirdim kimse oralı olmazdı ve benle alay ederlerdi. Şimdi o arkadaşların hepsi rapçi kesildi. Buda rapin yaşamımıza yavaş yavaş girdiğini gösterir. Rap kültürümüz değil diyenler: "ceza_anladınmı derdimi" şakısında dediği gibi; rap kültürümüz değil ama rock kimin pop kimin arabesk kimin cevap verin? |
 |
|
onuncuköy
Üye

Turkey
İleti 86 |
İletim - 30/12/2005 : 19:11:30
|
o zaman soruyu şöyle değiştireyim.Rock ve pop yaşamımıza çoktan girmiş bulunuyor.Bu konuda ne düşünüyorsunuz?Yaşamımıza almakla hatamı ettik? Kültürümüze yamuk yaptımı? |
... yine ağlar geriyor gümüş örümcekler, yine örümcekler için insanlar ölecekler ... Attilâ İLHAN |
 |
|
|KRONDOR|
Editör

Turkey
İleti 8269 |
İletim - 31/12/2005 : 00:45:20
|
Senin veya etrafımızdakilerin rap dinlemesi, rapin kültürümüze girdiğinin kanıtı değildir. Mesela benim arkadaş çevrem geniştir; ancak aralarında bir tane bile rap dinleyen yok. Abarttığınız kadar yaygın değil dinleyen kitle. Bu söylediklerim yeterli değilse, rapin tarzını düşünmeniz, kültürümüze giremeyeceğini anlamanız için yeterli olur. Küfürlü içerik, düşük pantolon giyme, ortalık yerde terbiye sınırlarını aşan davranışlarda bulunma vs. de kültürümüzde yer edinemeyeceğinin kanıtıdır. Kısacası, kültürümüzde yer etmesinin yüzdesi, benim rapçi olmamla aynı oranda; yani %0. Benzer şeyleri, metalin kültürümüze girmeye başladığını iddia edenlere de rahat rahat söyleyebilirim.
Televizyonlarda çok fazla yer bulmasına bakarak da kültürümüzde yer edinmeye başladığını iddia edemezsiniz. Çünkü televizyon kültürü ile bizim öz kültürümüz zıt içeriklidir. Gerçekten kaliteli kişilerin televizyonda yer bulamaması zaten bunun en büyük ispatı değil mi? Fazla televizyon seyretmediğimi her yerde söylüyorum. Buna rağmen, geçenlerde televizyonda dolanırken, bir kanalda yarışma diye canlı yayında bayan iç çamaşırı yıkattıklarına şahit oldum. Sakın uç bir örnek gibi gelmesin, televizyon kültürünü en iyi yansıtan sahnedir o. Bu tarz ahlaksızlıkların da bizim kültürümüzde yerinin olamayacağını söylememe gerek yok sanırım. Bu yüzden televizyonu kıstas olarak almayın. Ayrıca, bir kültürün de 1-2 senede değişebilmesi imkansızdır. Rapin kültürümüze girip girmediği, en erken 1-2 kuşak sonra ortaya çıkar.
Fuzbing; abim, metalin gençler tarafından oldukça tutulduğu bir zamanda, herkese rağmen rock dinliyordu. Arkadaşları metal dinlemediği için garipsemiş abimi; ancak sonunda onlar da rock dinlemeye başlamışlar. Bugün rap dinlenmesi, rapin mükemmelliğini göstermez. Tıpkı verdiğim örnekteki gibi, bugün rapi ölümüne savunanlar, eminim yarın başka türleri dinlemeye başlayacaklardır. Aynı şekilde ben de bir dönem metalciydim; ama şu an metalin kafa şişiren gürültüden başka bir şey olmadığını düşünüyorum. Tabii hala istisna parçalar mevcut. Ayrıca Ceza'nın sözü de gördüğüm en saçma sözlerden bir tanesi. Şarkının sözlerine de şöyle bir gözattım da, rapin kültürümüzle bağdaştığını iddia eden sözler barındıran bir parçada, bu kadar küfürün, bu kadar saldırının ne işi var merak ettim (Rape olan kinim de bir nebze daha artmış oldu bu sözleri okumamla. Bu sözleri yazan kişiye en hafif yakıştırma ile seviyesiz derim.). Gördüğüm en saçma sözlerden biri olduğu gibi, gördüğüm en anlamsız sözlerin içine de girmeyi başardı.
"rap kültürümüz değil, tamam" Buna sonuna kadar katılıyorum. Kendisinin de bu gerçeği görmesi bir gelişmedir. "o zaman pop kimin? rock kimin? arabesk kimin?" bunu anlayamadım. Neyi değiştirecek ki bu sözlere verilen yanıtlar? Yanıt bulmaya çalışalım şu sorulara: Pop kimin kültürü? Avrupa'nın kültürü... Eeee, popun Avrupa'nın kültürü olması, rapi bizimle mi bağdaştırdı şimdi? Biri şu sözlerin anlamını açıklasın lütfen bana. Aynı parçadan kültürümüzü çok iyi yansıtan bir dörtlük:
"New skool rap ya da old skool rap From the Ceza with the flow Rock tha microphone yo! Fundamental, respect gerek bana rapim perfect"
Yorum yapmaya bile gerek yok. Umarım hala ısrarla kültürümüze girdiğini iddia etmezsiniz.
Uckazaz, "Eğer insani değerleri bir kenara atıyorsanız, o zaman aykırı olur; kültüre adapte olamaz." derken ne demek istediğini anlayamadım. Aklıma tek bir yanıt geliyor, o da tamamen mantıktan uzak.
Pop veya rock da yaşamımıza girmedi. İnsanlar bunları dinliyor diye illa yaşamımıza girdi mi demek zorundayız? Bunlar sadece müzik. Müzik bir kültüre giremez; kültür müziği yaratır. |
Alper & Soner ERGÜL Editör asergul@oyunsitesi.com |
 |
|
onuncuköy
Üye

Turkey
İleti 86 |
İletim - 31/12/2005 : 17:31:32
|
[KRONDOR] tarafından yazılan:
Senin veya etrafımızdakilerin rap dinlemesi, rapin kültürümüze girdiğinin kanıtı değildir.
Bu cümleye tamamen katılıyorum.Zaten ben de kültürümüze girdiğini söylemedim.Sadece ülkemizdeki (ister küçük ister büyük deyin) bir kesimin yaşamını değiştirdi.Bu kesime katılımın hiç olmadığını da iddaa edebilirsiniz.Ben çevremde bu müzik türünü dinlemeye yeni başlayan birçok kişiye rastladım.Bir taraftan da bu müzikten vazgeçenler olduysa bu müzik türü yayılmıyor diyebiliriz.
Ben rap dinliyorum ama rapte kullanılan küfürlü içeriğe tabiki destek vermiyorum.Çok anlamlı sözleri olan şarkılarada rastladım cezanın med-cezir adlı şarkısı buna bir örnektir.Ancak rapin bize getirdiği tek bir kötü değer varsa rapi ölümüne savunan küfürüyle,giyimiyle kısacası her şeyiyle rapi kabul etmeye hazır kişileri bir kez daha düşünmeye itmeli.
Yazınızda katılmadığım tek nokta benim rapin kültürümüze girdiğini söylemem.Böyle bir iddaam yok.Bizim kültürümüz çok köklüdür.Ancak bu gün yaşantımızı değiştiren bir şeyin yarın kültürümüzü tehdit edeceğini düşünüyorum.
|
... yine ağlar geriyor gümüş örümcekler, yine örümcekler için insanlar ölecekler ... Attilâ İLHAN |
 |
|
Konu  |
|
|
|
|