Arkadaşlar salı günü matematik yazılım var bir soru fonksiyonlarla ilgili anlamadım lütfen çözermisiniz?Konuyu anlamadım yardım edin lütfen.Soru şöyle; yardım 2 f(x-4)=x+4x-5 ise f(x+1)=?
NOT:x+4x-5 yazarken x in üstünde kare var sınırlı olanaklarla 2 yi böyle yazabildim.Çözerseniz sevinirim.
Bencer bir çözüm de benden. f(x-4) ifadesini f(x) ifadesine dönüştürmeliyiz ilk başta.Bunun için (+4) ifadesini her iki tarafta da x lerin yanına ekliyoruz. (Veya x yerine (x+4) koyuyoruz) Burada x ifadesi diğerleriyle karıştırmadan, parantez kullanarak eklemeye gayret ediyoruz. f(x-4+4)=(x+4)^2+4(x+4)-5 biraz sadeleştirirsek: f(x)=(x+4)^2+4x+16-5
Sonrasında f(x) i bulduğumuza göre x yerine (x-1) yazıp sadeleştiriyoruz. Çözüm aynı oldu, fakat buradaki mantığı kavramak önemli. Mesela karışık bir örnek vereyim. (yanlış olursa düzeltin)
f(4x-2)= x^2+4x-8 fonksiyonu, f((x-1)/4) ü bulun. Gibi... (Sakın çözmeye kalkmayın tamamen sallama bişey oldu, baya uğraşırsınız) Mantık yine aynı. f(x) i bulup x yerine belirtilen şeyi yazmak. Mesela (4x-2) nin yerine (x/4)+2 yazarak f(x) i bulabilirsin. Neyse işte dilimin döndüğünce anlatmaya çalıştım. Burada bazı şeyleri anlatmak oldukça güç.
online sour çözümü..harikasınız..buraya bir bölüm açılsa aslında iyi olur gibi...milletin sınavlarınada yardımcı olunur böylece..tabiki benimkisi bir fikir sadece..kolay gelsin..