AION - Tıkla oyna

Kullanıcı Adı:
şifre:
şifreyi Anımsa
şifrenizi mi unuttunuz?     ÜYE OL

Tüm Forumlar
 Kültür - Sanat - Bilim - Yaşam
 Sinema & Tiyatro
 300 Spartalı
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Önceki Sayfa | Sonraki Sayfa
Yazar Önceki Konu Konu Sonraki Konu
Sayfa: / 6

DharkjuNs
Seçkin Üye

Turkey
İleti 1037

İletim - 27/03/2007 :  17:26:54  Bilgileri Göster  DharkjuNs'in MSN Messenger adresini görmek için tıklayın  Alıntı yaparak Yanıtla
Seyirci etkilemesi hakkında tartışmaya gerek yok bence. Neye dayanarak söylüyorum bunu? Sinemadaki izlenimlerime dayanarak.. Sparta kralı diz çökünce sinemada öyle bir 'yuuh!' cıktı ki, en az filmden etkilendiğim kadar etkilendim ( :

Yunus YILMAZ (19/07/2005)

Sayfanın En Üstüne Git

umutcanuğuz
Seçkin Üye

Turkey
İleti 905

İletim - 27/03/2007 :  19:22:22  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Filme 2 gün önce gittim ve neredeyse içeride sıkılmaya başladım. Bir yerden sonra o tamamen bilgisayar yapımı sahneler beni gerçekten itti kendinden.İyi ki 18 yaş sınırı var; ufak çocukların böyle abuk sabuk şekilde bişeyler öğrenmesi çok kötü olurdu. Sanırım İlber Ortaylı'yla aynı fikirleri paylaşıyoruz.

Klasik tarihin en önemli bahsidir; Yunanca deyişiyle Xerxes, İranlıların deyişiyle Şehinşah Heşayer Şah Yunanistan'a saldırdı. Bugünkü yurdumuzun Muğla ili o zaman Karya idi ve İyonya denen Ege kıyıları zaten onundu.
İranlılar İyonya'ya Yunanistan derdi. Bizim dilimize de bu deyiş oradan geçmiştir. Şahlar şahı bütün Orta Asya'ya, Afganistan ve Kuzey Hindistan'a, Kafkas'a ve tabii İran'a ve Mezopotamya'ya, Mısır'a ve Anadolu'ya sahipti. Sarayının duvarında kendisine tabi milletlerin temsilcileri getirdikleri hediyelerle resmedilmiştir.
Eski İran bütün monarşilerin modeliydi. Eski dünyanın bütün uygarlık ve dinleri onun içinde toplanmıştı ve eski Mısır'ın parlaklığından sonra bütün o kültürlerin birbirleriyle kaynaşmasını sağlamıştı. İstesek de istemesek de, bilsek de bilmesek de bir yerde hepimiz İranlıyız. Şimdi seyretmekte olduğunuz "300 Spartalı" filminde İngilizce telaffuzla "Zarhes" diye tarif edilen zincirli dövmeli İran şahı bu.

Tüm olumsuz tipler zenci
Amerikalılar tarih bilgileri son derece kıt bir toplumdur. Bu bilgisizlikleri üzerinde gayet kolay oynanır; bütün sinema tarihi boyunca Amerikan film endüstrisi bu bilgisizliği istismar ederek acayip dekorlar, acayip kostümler ve uyduruk olaylarla kazanç sağladı.
Ta ki eski dünya Pasolini, Visconti, Rossellini, Wajda, Szabo gibi büyük rejisörlerle tarihin sinemada nasıl işleneceğini öğretene kadar...
Hiç kuşkusuz tarihi film, tarih kitabı değildir. Ama sanatçının fantezisi de cıvıklık ve bayağılığa kayma hakkına sahip değildir.
Gördüğümüz 300 Ispartalı bir yerlere saldıran kalabalık bir orduya karşı ülkelerini savunuyor. Termopillerde İranlıları durduran Ispartalılar tarih yazan Helenlerin ve Romalıların sayesinde ebedileştiler. Orada Ephialtes diye kişiliği henüz pek iyi tahlil edilmemiş biri vardı; Perslere yan geçitleri gösterdi. Kral Leonidas'ın kuvvetleri kahramanca savaşarak öldüler.
İnsanlar Leonidas'ı yiğitliğinden dolayı halen kutsar. Ama bu filmi çeviren avukattan düşman daha evladır demek lazım. Çünkü Kral Leonidas'ın komuta ettiği Ispartalılar hepsi bilgisayar tipi ve Leonidas rolündeki Gerard Butler'ın aktör çizgileri de bu bilgisayar tipleri arasında kayboluyor.
Pers ordusu ise garip terörist kuklalara benzetilmiş, panayır maskeleri ile savaşan mahlukat. Şahlar şahı uçuk bir zenci manken; ne hikmetse er meydanının bütün olumsuz tipleri zenciler.
Zack Snyder kötü bir rejisör ve günün havasına göre ısmarlama bir film yapmış. Amerikan film endüstrisi hesapça İran'ı karalamayı hedefliyor besbelli.

Gerçek değil fantezi
Hollywood yarı eğitimli bir halkı kolayca kandırabiliyor. Daha önce de belirtmiştim. ABD halkı 20 yıldır "Rambo" filmleri seyrede seyrede, Vietnam'da zafer kazandıklarına inandırılmıştır. Gençler arasında yapılan anketler böyle tuhaf sonuçlar vermişti. Garabeti sadece Amerika ile sınırlamayın, başka yerlerde de üç aşağı beş yukarı aynı sonuç ortaya çıkabilir.
Sinema insanları etkileyen bir 20'nci yüzyıl icadı; hele eğitimsiz kitlelerin zihnini kolayca saptırabiliyor. Çocuklarına tarih öğretemeyen bizimki gibi ülkede böyle filmleri yasaklamasak bile; filmin tarihi gerçeği yansıtmayan bir fantezi olduğunu sinemaya gelenlere notla veya ekranda bir tebliğ ile bildirebiliriz.
İran İmparatorluğu bu değildi, büyük medeniyetti; Pers savaşları denen savaşlar Panhelenist bir vatanseverlikle karşılaştı. Yine de zafer Isparta-Atina rekabetini önleyemedi. Geçen sene "Büyük İskender" denen kepaze üründen sonra, Hollywood'un İran ile ilgili parçalarına dikkat edelim. Zira fazla bir şey bilmeden, filmin hasılat rakamlarını zikreden ve sorumsuzca reklamını yapan basındaki bazı yazılar hiç değilse filmin sanat yönüne de bakmayı düşünmüyorlar. Ve benim gibi fazla araştırmadan kızınızı bu filme götürürseniz, üzülürsünüz.

Ne yak mektubun ucunu
Ne sayfalar dolusu sevgini dile getir
Zarfı kapatırken yalnız
Kuytu dudaklarını çokça değdir

Sunay Akın
Sayfanın En Üstüne Git

inter_23
Yönetici

Turkey
İleti 1749

İletim - 28/03/2007 :  15:12:20  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Bu akşam izleyecemi Fragmanını falan izledim bakalım, görsel olarak güzel bir filme benziyor. Fakat yukarıda da belirtildiği gibi değil bazı olaylar. Perslerle savaş yapılıyor ve Persler "Ateyist"(ateşe tapan). Tamam film de bayağı uçmuşlar, yaratıklar falan fakat persler'in Farslarla alakası yoktur.

Forum Başlangıç- 24/05/2002

"Bugünden sonra Divanda, Dergâhta, Bergâhta, Mecliste, meydanda Türkçe'den başka bir dil kullanılmayacaktır.."
Karamanoğlu Mehmet Han, 13 Mayıs 1277
Sayfanın En Üstüne Git

umutcanuğuz
Seçkin Üye

Turkey
İleti 905

İletim - 28/03/2007 :  17:15:35  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
FARS:Günümüz İran İslam Cumhuriyeti'nin nüfus yapısının çoğunluğunu (%51) oluşturan ve genellikle başkent Tahran'da oturan kesim. Etimolojik olarak Pers kelimesinden gelmektedir. Pers kelimesi Arapçanın etkisiyle Fars haline gelmiştir, çünkü Arapça'da bulunmayan P harfi F ile ikame edilmiştir. A, E evrilmesi ise Türkçe telafuz ile ilgilidir. Arapça'da bu iki ses ortak kapalı a sesile verilmektedir.

"http://tr.wikipedia.org/wiki/Fars"'dan alındı.

Bu arada ''Ateist'' tanrıtanımaz demektir Hocam. Ateşperestlik(ateşe tapma) mecusiliktir.

Ne yak mektubun ucunu
Ne sayfalar dolusu sevgini dile getir
Zarfı kapatırken yalnız
Kuytu dudaklarını çokça değdir

Sunay Akın
Sayfanın En Üstüne Git

Avaris
Yönetici

Turkey
İleti 1976

İletim - 28/03/2007 :  17:25:24  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Birkaç şeyi düzeltelim.

İlber Ortaylı bunun bir çizgi-roman uyarlaması olduğunun farkında değil sanki? Bu filme "tarihi" bir film demek, Gladyatörü tarihsel gerçek gibi görmekten farklı olmaz. Frank Miller elbette ki konuyu olabildiğinde dramatize ederek ve mitolojik öğelerle süsleyerek aktarmıştır. Bu filmi izleyip gerçek sanacak adamın zaten tarih bilgisini geçtim, dünya ile ilgili vizyonu ona ne verseniz kabul edecek düzeydedir. Yaş veya IQ sınırı da kurtaramaz.

Sparta'ya azimle Isparta demesini anlamadım. Sparta ve Isparta iki farklı şehir. Alakası yok ve "yanlış yönlendirmenin" dik alası. Sparta çok Türkçe dışı geldiyse Sıparta yazsın...

Tamam Yunanlılar süt beyazı da Perslerin de zencilikle bir ilgisi yok. Keza Immortal denen ekibin de ölümsüzlük ile bir ilgisi yok.

Neyse filmi bırakıp biraz da burada "dezenformasyon" yapılmasını engelleyelim.

"Ateyist" diye bir kelime yok. Perslerde, Zerdüştlük (Zoroastrianism) denen bir din mevcut. Bu da "ateşe tapma" diye geçiştirilebilecek bir din değil. Çok hakim değilim ama merak eden araştırmak isteyene biraz yok gösterebilirim.

Pers imparatorluğu, Fars medeniyetinin bir ürünüdür ve bugünkü İran'da yaşayanların çoğunluğunun atasıdır. Yani fazlasıyla ilgisi var. Hadi tarihten pek haberiniz yok, haberlerden olsa gerek. İlgisi olmasa İran C.Başkanı çıkıp da Pers imp. ile ilgili bir filmden nem kapar mıydı?

Deniz Turgut
Yazar
Sayfanın En Üstüne Git
Sayfa: / 6 Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
Önceki Sayfa | Sonraki Sayfa
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Hızlı Geçiş:

0.06 Snitz Forums 2000