|
Yazar |
Konu  |
|
Uruk-Hai
Seçkin Üye

Turkey
İleti 1693 |
İletim - 04/04/2007 : 22:23:23
|
DNS nedir? DNS önbelleği temizlenirse bilgisayara zarar gelir mi?, Ya da kötü bir şey olur mu? |
" Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir. Kimsenin fikrine ve vicdanına hakim olunamaz. "
Gazi M. Kemal ATATÜRK |
|
spıder_ozii
Üye

Turkey
İleti 1141 |
İletim - 05/04/2007 : 18:38:07
|
DNS:domain name server.DNS önbelleğini temizlernirse sanırım biraz daha hızlı çalışır pc yardım edebildiysem ne mutlu bana. |
Yuh bukadar olur ancak bune rahatlılık eskiden bir yazı yazmıştım biri yorum yapmış ismini vermeyim şimdi adam iyice benle dalga geçmiş yetter bukadar. |
 |
|
Avaris
Yönetici

Turkey
İleti 1976 |
İletim - 05/04/2007 : 21:04:28
|
Hız ne anlaşıldığına göre değişir. Önbelleğin şişmesinin elbette sisteme etkileri olacaktır. Ama DNS önbellek ne iş yapar anlatalım da tam anlamıyla anlaşılsın. DNS denen şeyler siz bir sayfa adresi girdiğinizde (örnek google.com) size onun IP adresini veren yerlerdir. İnternet aslında IP'ler üzerinden işler ama biz insanlar 64.233.187.99 gibi bir adres yerine google.com gibi bir adresi akılda tutmayı daha kolay bulduğumuzdan DNS icat olmuş. Dolayısı ile tarayıcınızda bir adres girdiğinizde önce onun IP adresine ihtiyacınız var. Bunu da DNS'e sorar öğrenirsiniz. Bilgisayarcılar da düşünmüşler. Eğer bir siteye sık giriliyorsa her seferinde DNS'e sormanın ne anlamı var? İlk sorgudan sonra bir yerde saklayalım. Tekrar lazım olduğunda oradan alırız. Böylece de DNS önbelleği icat olmuş.
Bunu temizlemenin ne işlevi var? Temizlenince herşey sıfırlanmış olacak. Yani hafızada bir şey kalmıyor. Her site için ilk önce DNS'den IP almanız gerekiyor. Böylece de bazı sitelere ilk girişinizde biraz yavaşlık farkedeceksiniz. İşte orası DNS'e sorma kısmı. Ama sonrasında bir şey değişmez. Çünkü ilk girişten sonra önbelleğe tekrar kaydedilmiş olacaktır. |
Deniz Turgut Yazar |
 |
|
CrAzY_IVAN
Editör

İleti 6191 |
İletim - 05/04/2007 : 22:57:53
|
Sistemin nasıl çalıştığı şekillendi kafamda ancak bazı soru işaretleri var.
Mesela, google.com yazınca, DNS dediğimiz sorgu nerede yapılıyor? TTNet? |
 |
|
Avaris
Yönetici

Turkey
İleti 1976 |
İletim - 06/04/2007 : 01:49:46
|
Şimdi efendim. İnternet bağlantınızın (bende Local Area Connection diye gözüken) özellikler kısmından TCP/IP ile ilgili özellikleri açarsanız orada altta DNS ile ilgili ayarları görürsünüz. Eğer "Obtain DNS server address automatically" seçili ise internet bağlantınızı aldığınız sistem kimse ona güvenirsiniz bu DNS işlerinde. Yani ADSL ile bağlıysanız TTNet'in DNS'ini kullanırsınız. Aynı yerde kendinizin girebileceği bir seçenek olduğuna da dikkat çekerim. Oraya alternatif bir DNS adresi de yazabilirsiniz.
Yalnız dikkat edilmesi gereken bir şey var ki, fazlasıyla elzem. Bu DNS sizin internet ile aranızdaki yönlendirme mekanizması olduğu için güvenilir yerler olduğuna emin olmalısınız. Yani bir DNS'e google.com sorgusu alıp geriye yahoo.com'a ait olması gereken IP dönerse, siz google.com yazıp enter'a bastığınızda google yerine yahoo'ya yönlendirileceksiniz. Bu pek "tehlikeli" gözükmüyor ama aynı işlemin örneğin garanti bankası sitesi için yapıldığını düşünün. Siz garanti.com.tr yazıyorsunuz, garantinin gerçek sitesi yerine ona benzer yapılmış başka bir siteye yönlendiriliyorsunuz. Gitti bütün bilgiler.
Konuyla ilgili başka bir husus da, şu Telekom'un saçma sapan site engelleme olayı. Bunu DNS mertebesinde yapıyorlar. Mesela youtube.com mu yasaklanacak? Bir yerlerde "bu siteye giriş yasaktır" gibi bir şeyler yazan bir siteleri var. Ve ellerindeki DNS sunucusuna youtube.com girişi için, olması gereken IP değil, bu "yasaklı" sitenin IP adresini veriyorlar. Böylece TTNet'in DNS'lerini kullanan bir kullanıcı youtube.com yazdığında "yasak" diye bağıran bir site görüyor. Ama youtube.com'a karşılık gelen bir IP yazıldığında da çayır-çimen yeşillikmiş gibi youtube açılıyor.
Bundan kurtulmanın bir yolu da, haliyle, TTNet'in DNS'i yerine, alternatifleri kullanmak. Piyasada 4.2.2.1 filan diye dolanan numaralar Verizon diye bir internet sağlayıcısına ait. Alternatif olarak www.opendns.com 'u da kullanabilirsiniz.
Dip: Aslında "name resolution" diye geçen DNS sorgulama mekanizması biraz ilginçtir. Hazır girmişken ona da bulaşalım. Dünyadaki tüm adreslerin bir IP'ye eşlenmesi gerektiği için veritabanı astronomik boyutlarda. Bu yüzden süreç parçalara bölünmüş halde. İşlem aslında hiyerarşik bir mekanizmada alt dallara doğru ilerlemek gibi. İlk etapta ana bir DNS'e verilen adres sorulur. O inceler ve top-level domain denen kısma bakar. Yani siz "en.wikipedia.org" gibi bir adres verdiniz diyelim ki. Bu DNS bakar ki verdiğiniz adres ".org" top-level domain'e ait. Sizi "org"dan sorumlu DNS'e yönlendirir. Siz bu yeni DNS'e tekrar sorarsınız. O bu sefer bir alt basamağa bakar. Yani "wikipedia.org" olarak. Bu sefer de bununla ilgili DNS'e yönlendirir. Oraya gittiğinizde işlem devam eder. Bu şekilde en sonunda istediğiniz sitenin IP adresine ulaşana kadar süreç devam edecektir.
Analoji sevenler için, şöyle düşünülebilir: Adres çözümleme (name resolution) dünyada adresini bildiğiniz birinin telefon numarasını bulmaya benziyor. Türkiye-İstanbul-Beşiktaş-Dikilitaş'ta ikamet ettiğini bildiğiniz birisinin numarasına ihtiyacınız var. En global "telefon rehberine" sorarsınız. Onda temel kategoriler vardır. Adresi verirsiniz. O bakar "Türkiye" görür, sizi Türkiye'nin tel. defterine yönlendirir. Türkiye tel. defteri bakar ve İstanbul'da olduğunu görür, oraya yönlendirir. İstanbul, Beşiktaş'a. Beşiktaş'ta Dikilitaş'a. En sonunda Dikilitaş size istediğiniz numarayı verir.
Dip2: Her bilgisayar sisteminde HOSTS diye bir dosya bulunur. Bu da küçük çaplı bir DNS eşleştirmesidir. Bir bilgisayar isim çözümlemeye çalışmadan önce HOSTS dosyasına bakar. Orada bulursa DNS'e gerek kalmaz. Filan, feşmekan. Yoruldum. Devam edemeyeceğim. İlgilenenler ısrar etsin belki sonra dokunuruz bu konuya da. |
Deniz Turgut Yazar |
 |
|
|
Konu  |
|
|
|
|