Siyasi film kavramı biraz gri bölgede kalıyor aslında. Tam anlamıyla siyasete odaklanan film az çıkacaktır. Daha çok bir dönem içindeki durumlar ifade edilir. Bu da aşağı yukarı çoğu filmi siyasi saymaya yetebilir. Neyse bu bağlamda konunun biraz daha yoğun işlendiği filmler için:
V for Vendetta El Laberinto Del Fauno (Pan's Labyrinth) American History X Evita Commandante
ilk etapta aklıma gelenler. Aynı zamanda Ütopya/Distopya filmlerini de bu kapsama sokabiliriz sanırım. Bunların da başlıca örnekleri:
Brazil Nineteen Eighty-Four (*) Fahrenheit 451 (**) THX-1138
Kapsam içi mi dışı mı olduğundan pek emin olamadığım: A Clockwork Orange
Nedense kendimi eklemek zorunda hissettiğim: Blade Runner
Daha aklıma geldikçe eklerim. Ha unutmadan, bu filmlerin bir kısmı 18+ olabilecek durumda. Özellikle şiddet yönünden.
(*) Kitabını kesinlikle tavsiye etsem de filmin de performansı gayet üst seviye. (**) Kitabı tercih ederim.
" Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir. Kimsenin fikrine ve vicdanına hakim olunamaz. "
Avaris'in belirttiği, V for Vendetta, American History X, Blade Runner ve A Clockwork Orange isimleri de kesinlikle belli başlı yapıtlar. Diğerlerini de ben not alayım :)
Bir de aslında siyasi filmleri belirtirken ağırlığından da bahsetmek gerekir sanırım. Çünkü mesela bir American History X ile V for Vendetta bir çırpıda izlenebileceği gibi kimi film vardır dümdüz gider, sıkıntı yaratır. Yanlış hatırlamıyorsam Citizen Kane öyleydi.
Benim arşivimde de henüz bulunmayan fakat her arşivde bulunması gerektiğine inandığım birkaç film:
Elling > Komedi / Dram Amelie > Romantik / Komedi Temmuz’da > Romantik / Komedi Aşk Her Yerde > Romantik / Komedi / Dram Cesaretin Var Mı Aşka ? > Dram / Romantik Esaretin Bedeli > Dram Kahve ve Sigara > Dram Amy’nin İzinde > Romantik / Komedi / Dram Koş Lola Koş > Aksiyon / Macera / Dram Sil Baştan > Romantik / Komedi / Dram
"Türk Birligi'nin bir gün hakikat olacagına inancım vardır. Ben görmesem bile gözlerimi dünyaya onun rüyaları içinde kapayacağım. Türk Birliği'ne inanıyorum. Onu görüyorum. Yarının tarihi yeni fasıllarını Türk Birliği ile açacak. Dünya sükununu bu fasıllar içinde bulacaktır. Türk'lügün varlığı bu köhne áleme yeni ufuklar açacak. Güneş ne demek, ufuk ne demek o zaman görülecek. Hayatta yegane varlığım ve servetim Türk olarak doğmamdı."
Hmm...Gercekten güzel filmler var.Hepsini toparlamaya çalışacam ama baya zaman alacak gibi:) HighVoltage:Filmlerin konularını biraz açarsan iyi olur...:)Şimdiden tessekkurler.
En GÜÇSÜZ fırsatını kollarsa Bir gün en En GÜÇLÜYÜ bile yenebilir! -------------------------