|
Yazar |
Konu  |
Dodo
Seçkin Üye

Turkey
İleti 1468 |
İletim - 10/05/2008 : 17:17:05
|
Senelerdir gitar çalmak adına büyük bir hevesim vardı. Şu sıralar olaya daha ciddi bakıyorum. Sanırım 1000 - 1500 YTL arası bir bütçeyle işe başlıyacağım.
Uzun zamandır klasik, aküstik, elektro, bass, flemengo gitar arasında bir tercih yapmaya çalışıyorum. Aralarında ilk elediklerim bassla flemengo oldu. Ardından çalışırken apartmandakilere fazla rahatsızlık vereceğini düşündüğümden (anfisi manfisi dert tabi) elektrodan da vaz geçtim. Direk aküstiğe yöneldim. O zamanda gitara aküstikle başlanmaz vık vık diyenler oldu.. İlerde ne çalmak istiyorsan onunla başla diyenler oldu. Bence ikincisi daha mantıklı bir önerme. Neticede ben yarım asır klasik gitar çalsam da, aküstiğe geçerken elime penayı aldığımda sıfır olduğumu fark edeceğim.
Klasikte Antonio Sanchez'in belirlediğim bütçeyle alabileceklerim arasında en iyisi olduğunu söylediler. Araştırdım hakikaten de öyle. Tabi gidip iyi bir lufier bulup gitarı bizzat yaptırmak gibi de bir seçenek var ki bu çok daha tuzlu bi' girişim olacaktır. Klasik müzik çalmayı pek düşünmediğimden burasını kısa tutup aküstiğe geçiyorum.
Aküstik isteklerime en iyi yanıt veren gitar çeşiti. Fakat sorun şu ki, ayırdığım 1500 YTL ile şu an için en iyi klasik gitarı alabilecekken.. Aküstikte vasat üstü birşey almak mecburiyetinde kalacağım. Bu noktada sizin (üç aşağı beş yukarı) marka ve model tavsiyelerinizi bekliyorum.
Yeni başladığımdan ötürü ayırdığım parayı fazla bulanlar olabilir. Ama kime sorsam eğer gerçekten hevesliysen alabileceğinin en iyisini al cevabını aldım. Şu şartlarda da en iyisi için ayırdığımı size belirttim. Gidip bir "limon kasası" almaya da konu hakkında hiçbir fikrim yokken bile pek hevesli değildim hani. :D
Yorum ve tavsiyelerini bekliyorum. |
be the change you wish to see in the world...
Mahatma Gandhi |
|
---GHOST---
Üye

Turkey
İleti 630 |
İletim - 11/05/2008 : 12:16:59
|
İstediğin gitarı kafanda belirlemiş olman güzel bi'şey aslında fakat bence biraz daha düşünüp karar vermen ilerde pişman olmanı veya en azından keşke şunu alsaymışım demeni engeller. Şahsen ilk olarak elektro ile başladım, pişman değilim fakat şuan bas gitarlara çok aşırı bi' ilgim var. Kendince elemen iyi olmuş ama hatırlatmak isterim elektro gitarda çevreyi rahatsız etme durumuna pek takılma. 10-15W bi' ampli alırsan pek sorun olmaz (bende 10W var mesela). Düşük watt'lı ampli'ler ile çok iyi performans alınmıyor ama ev için çok idealler. Flamenko gitarlar hakkında bilgim yok, sadece fiyatları yüksek onu biliyorum.  Akustik/Klasik gitar olarak çok fazla bilgim yok fakat 1000-1500YTL çok fazla fikrimce. Ki ben elektro gitarımı 400YTL'ye almıştım. Hepsinden önce çalmak istediğin müziğe ve zevkine göre gitarı seçmen, sonra fiyat aralığına göre (ki belirlemişsin zaten) bi' gitar alman.. Akustik gitarda kararlıysan pek fazla bilgim olmasada "Elektro-Akustik" şeklinde olanlardan almanı tavsiye ederim. Marka olarakta Fender sanırım uygun olur. Ama daha çok bilgisi olan veya akustik/klasik gitarla ilgilenen bi' arkadaş varsa onun tavsiyelerini dinlemen daha iyi olur.  Elektro veya bas gitar hakkında merak ettiğin bi'şey olursa yardımcı olabilirim. |
Moda oldu galiba? Bende yazayım eksik kalmayayım.. Member Since: 19/07/2006 |
 |
|
Dodo
Seçkin Üye

Turkey
İleti 1468 |
İletim - 11/05/2008 : 13:21:15
|
Fikrine çok önem verdiğim bir luthier başlamaya çok kararlıysam alabileceğimin en iyisini almamı önerdi. Giriş seviyesi için de ayırdığım bütçeyi ideal buldu. Grupta çalmayı pek düşünmediğim için ilk etapta bass'ı elemiştim. Elektroyu elemek içinde apartmanda oturuyor olmam bahanem oldu aslında. Üstüne pek etraflıca düşündüğüm de, pek söylenemez. Dinlediğim grup ve şarkıcıların parçaları (Red Hot Chili Peppers, Nirvana, Rolling Stones, Radiohead, Pixies, Placebo, Guns N' Roses, Muse, Iron Maiden, Metallica, Dream Theater, Jimi Hendrix, John Frusciante) hem elektroyla çalınabilir hem de parçalarının %90'ı (galiba) aküsikle de çalınabilir. Bu durum da beni düşündürüyor oldukça. Beni şu elektroyla çalınır ama aküstikle de süper gider diyerek yönlendirebilecek kimse olmadığı için çevremde, problem oluyor tabi. Aküstiği aldıktan sonra Jimi Hendrix - Hey Joe, John Frusciante - The Past Recedes, Iron Maiden - Fear of the Dark filan çalamazsam da, içim çok yanar. Gidip bir tane de elektro almak mecburiyetinde kalırım. :D Bu yüzden aküstik hakkında bilgin olmasa da elektro hakkındaki bilgilerini duymak isterim. |
Mahatma Gandhi |
 |
|
---GHOST---
Üye

Turkey
İleti 630 |
İletim - 11/05/2008 : 14:31:43
|
İmkan varsa alınabileceğin en iyisinin alınması tabii ki daha iyi olur. Fakat daha sonradan "gitardan sıkılma", "çalmayı becerememe" gibi değişik sorunlarla karşılaşırsan onca para harcadığın gitarın köşede bi' yerde süs eşyası olarak durması pek hoş olmaz. Bu söylediklerimi yanlış anlama tabii, çalamazsın beceremezsin demek istemiyorum. Kendine güveniyorsan ve yeterince zaman ayırırsan önünde hiç bi' engel yok demektir. Elektro ile çalınan parçalar akustikle veya klasikle çalınabilir ancak ne kadar zevk alırsın bundan orası tartışılır. Ama elektro için akustik simülatör pedalları var ve onlardan bi' tane edinerek elektro gitarından akustik tonları elde edebiliyorsun. Ne kadar kullanışlı olduğunu bilmiyorum, kendim deneme fırsatına erişemedim henüz. Yine söylüyorum, apartmanda oturmanı sorun yapma. Aynı şekilde bende apartmanda oturuyorum, yaklaşık 9 aydır herhangi bi' problemle karşılaşmadım. Dediğim gibi düşük watt'lı bi' ampli çok rahat işini görür. Zaten şuan için herhangi bi' grupta çalma gibi bi' durumununda olmadığını söylemişsin, bu açıdan hiç bi'sorun çıkacağını sanmıyorum. |
Moda oldu galiba? Bende yazayım eksik kalmayayım.. Member Since: 19/07/2006 |
 |
|
Dodo
Seçkin Üye

Turkey
İleti 1468 |
İletim - 11/05/2008 : 17:33:14
|
O halde elektroya da yanaşmakta fayda var. Sen hangi modeli önerirsin? Benim Fender Stratocaster serisine, Jimi Hendrix'in elinde yıllarca göre göre büyük bir hayranlığım oluşmuştur. Ama o da aşar bizi galiba.. :) |
Mahatma Gandhi |
 |
|
Baygitar
Üye

Turkey
İleti 298 |
İletim - 11/05/2008 : 18:45:42
|
Bence elektroya geçemden en azından 4-5 ayını klasiğe ayırmalısın...Ben elektro çalıyorum.Aynen senin gibi düşünüyordum; Ne fark edecek klasikte öğreneceğimi elektroda öğrenirim diyordum.Fakat danıştığım insanlarca klasikle başlamam gerektiğine ikna edildim... Bahsettiğim gibide şimdi elektro çalıyorum.Evet farklı şeyler.Elektroyu ilk elime aldığımda,''hani klasik gitarı çalınca temel sağlam olacaktıda ben bangır bangır çalacaktım?Ama neden çalamıyorum adam gibi?'' gibi sorular dolaşıyordu kafamda.Ama sonradan farkettim ki parmaklarında,hızlı solo atabilmeden bir çok şeye kadar inanılmaz yararı var bence klasik gitarın, elektro çalabilme yeteneğine... 200-250 ytl civarında bir klasik gitar alıp işi orda biraz ilerletirsin.Ben 1 yıl boyunca çaldım.Ama sadece akor çalmak değil, nota çalmak önemli...Nota bilgini genişletmen lazım.İşe tablarla başlamamalısın.Ardından da ibanez çeşit bir elektroyu ve gereksinimlerini, seni 3-4 yıl idare edebilecek şekilde, 600-700 YTL'ye tamamlayabilirsin. Ama diyorsanki ben profesyonal bir şekilde,bir grupta çalacağım o zaman tabiki paraya hiç acıma şansın yok... |
En GÜÇSÜZ fırsatını kollarsa Bir gün en En GÜÇLÜYÜ bile yenebilir! -------------------------
|
 |
|
Konu  |
|
|
|
|