|
Yazar |
Konu  |
|
inter_23
Yönetici

Turkey
İleti 1749 |
İletim - 21/07/2010 : 16:44:17
|
Kartacalı Hanibal Kimdir?
Evet arkadaşlar. Tarih'in tozlu sayfalarını aralarken Hanibal'a değinmesek olmazdı.
Sami ( Arap ) ırkından gelen Hanibal, bugün ki Tunus sınırları içinde bunulan Kartacede hüküm sürmüştür. Küçüklüğünden beri devrin en büyük imparatorluğu olan Romaya kin beslemiştir. Bugün bile stratjenin en büyük üstadı olarak kabul edilir. Romalıları bir çok savaşta kullandığı taktiklerle yenmiştir.
Romayla Kartace'nin ilk muhattap oldukları yer Pön savaşlarıyla birlikte Akdenizdir. Deniz savaşlarında tanışan bu iki devlet, daha sonraları Romayı kuşatmaya kadar gidecek bir savaş sürecine girmiştir.
Hanibal devlet politakasını Romayı yıkmak üzerine kurmuştur. Bunun için öncelikle İber ( Bugün ki İspanya ve Portekiz ) yarımadasına girerek ilerlemiştir. Buradan Fransaya giren Hanibal, durdurulamaz. Roma imparatorluğu bu saldırıya karşı çaresiz kalmıştır. Hanibal daha sonraları İtalya yarım adasına girmiştir. Ancak fantazi olsun diye Romayı almammış, en sona bırakmıştır bir yerde. Çevresinde ki bütün kaleleri alan Hanibal. Kendi senatosundan yardım dilemiştir. Ancak yardım etmeyen senato, Hanibal'a yüz çevirmiştir. Erzaksız ve askeri desteksiz kalan Hanibal zayıflamıştır. Romalılar, Hanibal Kartace dışındayken Kartaceye saldırmıştır. Geri dönen Hanibal, büyük bir yenilgi almış ve Romalılar bu büyük liman şehri olan Kartaceyi yakıp yıkmışlardır.
Bu gelişmelerden sonra kendi isteğiyle ülke dışına giden Hanibal, Anadolu topraklarına gelmiştir. Burada askeri danışman olarak görev yapmıştır. Ancak daha sonraları Romalıların eline geçecek korkusuyla zehir içip hayatına son vermiştir.
Mezarı bugün ki Gebze olduğu sanılmaktadır. Ve Gebzeye kendi heykeli dikilmiştir.
Hanibal çok büyük bir savaş taktisyenidir. Kendinden sonra gelen komutanlar tarafından taktikleri hep uygulanmıştır. Fillerle güçlendirdiği ordusu bir kere yenilmiştir. Onda da zaten kendi sonu olmuştur.
İçerik: Kartacalı Hannibal Kimdir? Kartacalı Hannibal Ne Yapmıştır? Kartacalı Hannibal Hayatı, Kartacalı Hannibal Tarihi, Kartacalı Hannibal Yaşadığı Yıllar, Kartacalı Hannibal Anıtı |
Forum Başlangıç- 24/05/2002
"Bugünden sonra Divanda, Dergâhta, Bergâhta, Mecliste, meydanda Türkçe'den başka bir dil kullanılmayacaktır.." Karamanoğlu Mehmet Han, 13 Mayıs 1277 |
|
|
Konu  |
|
|
|
|