|
Yazar |
Konu  |
inter_23
Yönetici

Turkey
İleti 1749 |
İletim - 23/07/2010 : 15:28:23
|
Alexander The Great - Büyük İskender Kimdir?
Konularda sıkışmıştık ki. Çılgın İvan bize bir çıkış yolu gösterdi. Hayatı filmlere konu olan : Alexander The Great. Ama bu şahsi herkes ünlü Makedonyalı komutan Büyük İskender olarak bilir. Gelin bizde bu büyük komutanı kendi çapımızda inceleyelim :
Her zaman ki gibi babasının ölümünden sonra tahta geçti. Ünlü rus devrimci Lenin gibi çevresinde ne kadar insan varsa öldürdü. Babasının hayalinde ki ASya seferi için hazırlıklara başladı. Yeni bir kral olan İskender'e bütün Yunanistan dahil olmak üzere Trakya ve Karadenizin kuzeyinde ki Getalar isyan etti. İskender, Yunanistana girdi ve orayı yerle bir etti. Böylece Yunanistan - Sparta - hariç tamamiyle İskender'in hakimiyeti altına girdi. Böylece önünde büyük Asya seferi yapacak bir engel kalmamıştı.
Hemen hazırlıklara başlayan İskender. Yola çıktı. Perslerle önce Batı Anadolu topraklarında karşılaştı. Persleri yenen İskender Batı Anadoluyu kontrol altına aldı. Devrin - efsanevi olarak - değerli topraklarını kendine bağladı. ( Bodrum, Milet )
Batı Anadoluyu aldıktan sonra önce Akdeniz kıyılarını ele geçirdi. Daha sonra İç Anadoluya dönerek Ankara, Kapadokya gibi yerleşim yerlerini ele geçirdi. Daha sonraları Bugün ki İskenderun'dan güneye inmeye başladı. İkinci kez Pers ordusuyla karşılaşan İskender, Pers imparatorunun yönettiği orduyu bozguna uğrattı. Pers Hükümdarı ise savaş alanın terk ederek kaçtı.
Daha sonraları Süriye, Akre, Gazzeyi aldı. En sonunda ise zenginlikler ülkesi Mısır'ı aldı. Halk onu kurtarıcı olarak karşıladı. Zeus'un oğlu diye bir kehanet ortaya atılınca. İskender çok büyük bir ünvana ve şöhrete kavuştu. İskender Akdenizin doğusunu olduğu gibi kendi egemenliğine geçirmiş oldu. Mısırda ki İskenderiye şehrini İskender kurmuştur.
Daha sonra daha da Doğuya yönelen İskender, Babil'e kadar ilerledi. Babil ovasında tekrar Persleri yenen İskender kesin bir zafer kazandı. Babil ki o devirde Dünya'nın en büyük şehriydi.
Ortadoğuyu olduğu gibi alan İskender, hız kesmeyerek Güney Asya ( Afganistan, Hındistan ) üstüne yürümeye başladı. Önce Afganistana girdi.
Pers ve Makedonyalı insanları birleştirerek bir yönetim kurulu kurunca. Eski komutanları huysuzlaşmaya başladı. Afganistandayken başına gelen bu düzensizlikler, isyanlarla daha da perçinleşti. Suikast girişimleri bile düzenlenmiştir İskender'e.. Sert isyanları yine sert bir biçimde bastırdı İskender.
Doğu kültürünün etkisi altına kalmaya başlayan İskender, sanatkarlara verdiği önemi azaltmaya başladı, böylece filozoflar tarafından desteklenmesi azaldı.
Hindistana giren İskender, o bölgenin hükümdarını yenmiştir.. Böylece Hint topraklarını da eline geçirmiştir. Bundan yetinmeyen İskender daha da doğuya gitmeye kalkınca ordu da mızmızlanmalar baş göstermiştir. Bundan dolayı vaz geçmiştir.
Babil'e dönen İskender kendini devlet işlerine vermeye başladı. Pers soyundan gelenlerle Makedonları aynı kefeye koydu. Komutanlarının tepkisini iyice çekmeyi başardı. Hint bir prensesle evlendi. Kendini Tanrı olarak göstermeye başladı. Bunu zorla bütün ülkesine yaydırdı.
İskender filminde ki gibi savaş alanında ölmemiştir. Babildeyken bir hastalık geçirmiş ve henüz 33 yaşındayken ölmüştür.
İskender'in Dünya tarihinde büyük bir önemi vardır. Batı ve Doğu uyguarlıklarının kültürlerini birleştirmiştir. Helenizm adında yeni bir kültür yaratmıştır. Yeni bir soy yaratma girişimi ise sonuçsuz kalmıştır. Yunan - Pers soyu.. Bir çok şehir kurmuştur ve bu günlere kadar gelmesini istemeyerekte olsa sağlamıştır. Büyük bir savaş taktisyeniydi. Yeni taktikler ortaya çıkarmıştır. Büyük bir komutandır. 12 yıl gibi kısa bir sürede Batı da Makedonya Doğuda Hindistan Güneyde Mısır Kuzeyde Karadeniz'i kapsayan büyük bir imparatorluk kurmuştur.
Kısa bir şekilde incelemeye çalıştık. Buyrun efendim =)
İçerik: Alexander The Great - Büyük İskender Kimdir? William Alexander The Great - Büyük İskender? Alexander The Great - Büyük İskender Ne Yapmıştır? Alexander The Great - Büyük İskender Hayatı, Alexander The Great - Büyük İskender Tarihi, Alexander The Great - Büyük İskender Yaşadığı Yıllar, Alexander The Great - Büyük İskender Anıtı, Alexander The Great Kimdir, Hayatı, Büyük İskender Kimdir, Hayatı. |
Forum Başlangıç- 24/05/2002
"Bugünden sonra Divanda, Dergâhta, Bergâhta, Mecliste, meydanda Türkçe'den başka bir dil kullanılmayacaktır.." Karamanoğlu Mehmet Han, 13 Mayıs 1277 |
|
CrAzY_IVAN
Editör

İleti 6191 |
İletim - 23/07/2010 : 17:46:38
|
Eline sağlık...
Ek bilgiler vereyim. Babasının ölümü biraz şaibelidir. Zira İskender'in annesi, İskender'in babasının başka bir kadından oğlu olmasına karşın, taht kavgası yaşanmadan İskender'in başa geçmesini istemektedir. Filmde de bunu rahatlıkla görmek mümkün. Şüpheli bir suikastten sonra da, İskender başa geçer.
Aristoteles, uzun bir süre İskender'in hocası konumundadır ve İskender'in filozoflara & düşüncelere olan saygısı hep buradan kaynaklanır. Zira İskender Doğu seferinde bile Aristo ile mektuplaşır.
İskender'in ölümü de şüphelidir. Sürekli savaş koşullarında yolcuklarda olmaktan yorgun düşen ve hastalık kapan bir beden olması gayet normal (Özellikle ormanlarda sıtma vs. gibi sebepler.) fakat İskender'in bir akşam normal duş ve şarap fasılından sonra aniden muazzam bir acının çığlıklarıyla yere düşerek komaya girmesi bir hayli şüphe yaratmıştır... Zehirlenmiş olma olasılığı yüksektir.
Machiavelli de Hükümdar (Prens) kitabında, İskender'i savaşın içine bizzat girerek askerlerine yüksek moral sağlayan bir komutan olduğunu anlatır. Savaşı uzaktan izleyerek kontrol etmez, tam anlamıyla önde koşarak düşmana saldırır, hatta bir seferde surlardan tek başına atlamış ve uzun süre yardım gelene kadar tek mücadele etmiştir. Bu denli de güçlü, cesaretli ve savaş teknikleri konusunda usta bir liderdir. |
 |
|
CrAzY_IVAN
Editör

İleti 6191 |
İletim - 23/07/2010 : 17:51:29
|
Ayrıca, Hatay'ın en büyük ilçesi olan İskenderun, İskenderiye'den gelmektedir. Yani Alexandria. İskender seferlerin uzak topraklara yapılması sebebiyle, pek çok stratejik noktaya, lojistik sebeplerle İskenderiye'ler -İkmal şehirleri.- kurdurmuştur. İskenderun da bunlardan biri diyebiliriz. |
 |
|
iso_demiro
Üye

Turkey
İleti 912 |
İletim - 23/07/2010 : 21:32:18
|
Paylaşım için sağolun baya şey öğrenmiş olduk  |
İmza atamıyorum parmak bassam olur mu?
|
 |
|
CrAzY_IVAN
Editör

İleti 6191 |
İletim - 23/07/2010 : 22:18:06
|
Rica ederiz. :P |
 |
|
bkkazaz
Yönetici

Turkey
İleti 582 |
İletim - 24/07/2010 : 16:49:22
|
Büyük İskender ile ilgili böylesine güzel bir paylaşımın olacağını tahmin etmezdim açıkçası. Ellerinize sağlık... |
Mutlu ve bol oyunlu günler...
Bilge Kaan KAZAZ Genel Koordinatör OyunSitesi |
 |
|
Konu  |
|
|
|
|