AION - Tıkla oyna

Kullanıcı Adı:
şifre:
şifreyi Anımsa
şifrenizi mi unuttunuz?     ÜYE OL

Tüm Forumlar
 Kültür - Sanat - Bilim - Yaşam
 Diğer Tartışmalar
 Türkçemizi yabancı sözlerden korumak!!!
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Önceki Sayfa | Sonraki Sayfa
Yazar Önceki Konu Konu Sonraki Konu
Sayfa: / 5

|KRONDOR|
Editör

Turkey
İleti 8269

İletim - 22/04/2005 :  22:57:53  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
alıntı:
Dininden uzaklaşan bir millette zamanla değişik dinlere özenti başlar.Bunun sonucunda kültür de değişmeye başlar ve bozulur.Kültür bozulunca zaten dilin de bozulmaması imkansızdır.

Söylediklerin, kültür açısından düşününce, çok da yanlış değil. Ancak, Göktürkler'den bu yana Türkler birçok din değiştirdi ve buna rağmen hala ortak kelimeler ve kültürel benzerlikler mevcut (Gümümüzde çeşitli bölgelere dağılmış Türkleri kastediyorum tabii). Evet, belki çok büyük farklılıklar da var ama o kadarını da normal karşılayalım; farklı bir coğrafya, farklı yaşam koşulları ve teknolojik farklılıklar. Kısacası, demek istediğim, dilin yozlaşmasını direkt din ile bağdaştırmak yanlış.

Alper & Soner ERGÜL
Editör
asergul@oyunsitesi.com
Sayfanın En Üstüne Git

Avaris
Yönetici

Turkey
İleti 1976

İletim - 23/04/2005 :  01:02:32  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
alıntı:
HERO tarafından yazılan:

Dininden uzaklaşan bir millette zamanla değişik dinlere özenti başlar.Bunun sonucunda kültür de değişmeye başlar ve bozulur.Kültür bozulunca zaten dilin de bozulmaması imkansızdır.

Milletin dini olmaz. Din bireyseldir. Dil, kültür, ırk ve din grubu içinde sizin "seçiminizde" olan (olması gereken) tek şey dindir. Din direkt olarak kültürün bir parçası değildir, ancak dinsel ögeler kültüre yerleşmiş olabilir. Genelinde tersi daha çok görülür.

Kültür değişmez değildir, dinden uzaklaşmak dil bozulmasını da hiç getirmez. Öyle olsa piyasadaki dil bekçileri şamanist topluma geri dönelim diye bas bas bağırırdı. Köprüyü geçene kadar dayılık söz konusu.

Deniz Turgut
Yazar
Sayfanın En Üstüne Git

HERO
Üye

Turkey
İleti 269

İletim - 23/04/2005 :  19:33:38  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
alıntı:
Göktürkler'den bu yana Türkler birçok din değiştirdi ve buna rağmen hala ortak kelimeler ve kültürel benzerlikler mevcut (Gümümüzde çeşitli bölgelere dağılmış Türkleri kastediyorum tabii). Evet, belki çok büyük farklılıklar da var ama o kadarını da normal karşılayalım; farklı bir coğrafya, farklı yaşam koşulları ve teknolojik farklılıklar. Kısacası, demek istediğim, dilin yozlaşmasını direkt din ile bağdaştırmak yanlış.

Kültürün oluşmasını büyük ölçüde zaten din etkiler.Din değiştirmeyle din bozulması aynı şey değildir.Değişim düzelmeyi de bozulmayı da kapsar.Dini değişen bir milletin büyük ölçüde kültürü de değişir.Bu iyi anlamda da olabilir,kötü anlamda da.Türkler Müslüman olunca zaten arap kültüründen ve dilinden büyük anlamda etkilenmişlerdir.Yüzlerce kelime Türkçe'ye geçmiştir.(imkan,şart,şark,esrarengiz,müsamaha,tevazu,istisna,müstesna,faraziye,millet,milliyet,ceza,müstahat...)Ama bu etkilenmenin sonucunda ne kültürleri bozuldu,ne de dilleri.Sadece değişmeler oldu.
alıntı:
Milletin dini olmaz. Din bireyseldir. Dil, kültür, ırk ve din grubu içinde sizin "seçiminizde" olan (olması gereken) tek şey dindir...

Evet din bireyseldir ama bir Milletin yalnız bir dini olur.Omillete mensup kişiler dilerlerse başka dinden de olabilirler.Yoksa Amerika'da 3-5 milyon müslüman olmasına rağmen bir hristiyan devlet olarak hitap edilmezdi.

No Job No Money No School No Girl NO PROBLEM!!!
Sayfanın En Üstüne Git

Dodo
Seçkin Üye

Turkey
İleti 1468

İletim - 23/04/2005 :  20:03:47  Bilgileri Göster  Dodo'in MSN Messenger adresini görmek için tıklayın  Alıntı yaparak Yanıtla
Madem dinlen dilin bütünleştiği ve Türkiye'nin yabancı ülkelerin kültürlerinden kurtulması gerektiği taraftarısında neden takma adın İngilizce? Bu konuyu bu kadar abarmaya gerek yok. İçimizden kimsenin diyanet işleri bakanı filan da olduğunu sanmıyorum... Bu mesajı okuyan birisi sanmasınki ben Türkiye'nin yabancı ülkelerin kültürlerinden kurtulması taraftarı değilim. Sadece olayın bu kadar dinle bağdaştırılmamasını dile getiriyorum.
Hem farkında mısınız konu "Türkçemizi yabancı sözcüklerden korumak!"tan çıkıp din-dil karşılaştırılmasına döndü.

be the
change
you wish
to see in the
world...

Mahatma Gandhi
Sayfanın En Üstüne Git

HERO
Üye

Turkey
İleti 269

İletim - 23/04/2005 :  20:09:28  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Evet konuya dönelim.Sayın cumhurbaşkanımız geçenlerde bir söz söyledi;"...istençli olmalıyız..."diyor.Peki ne demek istençli olmak?
Arzu mu,istek mi,heves mi?

No Job No Money No School No Girl NO PROBLEM!!!
Sayfanın En Üstüne Git
Sayfa: / 5 Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
Önceki Sayfa | Sonraki Sayfa
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Hızlı Geçiş:

0.05 Snitz Forums 2000