AION - Tıkla oyna

Kullanıcı Adı:
şifre:
şifreyi Anımsa
şifrenizi mi unuttunuz?     ÜYE OL

Tüm Forumlar
 Kültür - Sanat - Bilim - Yaşam
 Öğrencilik Hayatı
 sitogenetik genetik alanında yüksek lisans
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Önceki Sayfa | Sonraki Sayfa
Yazar Önceki Konu Konu Sonraki Konu
Sayfa: / 6

HASSOOO
Üyeliği Kilitli

Turkey
İleti 0

İletim - 12/08/2005 :  12:01:43  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Mevcut yapıyı değiştirecek olan bilim adamları değil, onların işi BİLİM ÜRETMEK. Yapıyı hukukçular, siyasiler kuruyor. Hem kalsa dahi sivil toplum detek mi verecek bilim adamına? Ne yapabilecek? Ödeneği veren o değil, üniversitede söz sahibi değil, dinleyeni yok, sivil toplumda takan yok bilim adamı denen objeyi, kanunu yapan o değil, öncelikleri belirleyen o değil. Ne yapabilir ki? Oktay Sinanoğlu zamanında ABD'ye gitmeseydi bu kadar meşhur olabilir miydi? Ya da şöyle diyeyim, bunca buluşa, makaleye imza atabilir miydi?

Bilim adamının işi ilim ile uğraşmaktır; siyasi-idari meseleler onu ilgilendirmez, ilgilendirmemeli. O yüzden yurt dışına da çıkar, isterse geri de dönmez. Eğer düzeltilmesi gereken aksaklıklar var ise bu hukukçunun, siyaset bilimcinin, siyasinin, bürokratın, yöneticinin ve en önemlisi OY VEREN HALKIN sorudur.

Zaten ülkemizin en büyük sorunlarından biri de bilim adamı statüsündeki kimselerin siyasete bulaşması.
Sayfanın En Üstüne Git

WarriorofThrall
Üyeliği Kilitli

Turkey
İleti 0

İletim - 12/08/2005 :  13:26:38  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Bilim adamları aydın kişilerdir ve toplumu yönlendirebilirler. Kendi aralarında örgütlenip siyasi otariteye baskı yapabilirler. Sivil toplum örgütleriyle iş birliği yapabilirler.

Zaten ben kaçmak derken yurtdışında çalışma yapıp geri gelmeyi kastetmiyorum. Benim kastettiğim eğer bu aydın insanlarda toplumu karanlığa ve kendi kaderine terk ederlerse ülkenin işinin çok daha zor olacağı daha öncede dedim tek suçlu bilim adamları değil ama onlarında yapması gereken sorumluluklar var bu ülkeye karşı. Tabi bu söylediklerim için vatan savgisi lazım bilmem anlata bildin mi? Herkes kusursuz şartlarda çalışmak ister ama zor ve onurlu olanı her türlü zorluğa rağmen ülkeni bırakmamaktır. Ülkemiz ateş çemberinden geçiyor bu dar boğazdan yalnızca hukukçuların desteğiyle çıkamayız tüm toplum sırtsırta vermek zorundayız. Sözüm yalnızca bu ülkeyi seven ve yükseltmek istiyenlere. Ve bir gün yüksek mediyetler seviyesine ulaşıcaz. Türk'ün hakkettiği yere...

'Doğacaktır sana va'adettiği günler hakk'ın...
Kim bilir, belki yarın belki yarından da yakın.'
Sayfanın En Üstüne Git

yağmur
Üye

Turkey
İleti 12

İletim - 12/08/2005 :  13:30:20  Bilgileri Göster  yağmur'in MSN Messenger adresini görmek için tıklayın  Alıntı yaparak Yanıtla
öncelikle teşekkür ederim WarriorofThrall,
hepimizin bildiği bir gerçek de şu ki biz türkiyede olumsuzluklara ve engellere karşı idealist olarak bilimsel çalışmalarımızı götürüyor olsakda yurt dışı dediğimiz ülkemiz dışındaki üniversiteler de bilim bi anlamda bizden bir adım daha ilerde bu gerçeği kabul etmemiz gerektiğini düşünüyorum.Hassooo'yu da bu konuda doğru anladığımı umuyorum bilim insanı siyaset yapmaz, gerekirse kendisinden bir adım önde olanları tanır gider onlardan bilmediklerini öğrenir ve gelir bunu ülkesinde uygular.peki bu bilm insanı dediğimiz olgu geleceğe, yaşamın alamına (bi açıdan) bir ışık tutmaz mı?
aklıma şöyle bir soru geliyor: bilim evrensel mi peki?
yani uğraşıyoruz çalışıyoruz, bunu sadece kendi ülkemizin yararına mı yoksa tüm insanlık için mi yapıyoruz.
Ne dersiniz?

bir insanı sevmekle başlar herşey
Sayfanın En Üstüne Git

WarriorofThrall
Üyeliği Kilitli

Turkey
İleti 0

İletim - 12/08/2005 :  13:45:11  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Bir bilim adamında hem insan sevgisi hem de vatan savgisi olmalı. Bilim insanlarının buluşları hem ortak miras dediğimiz kavramı bir adım daha ileriye taşır hem de ülkesini bir adım daha aydınlatır. Tarihi hatırlayın orta çağda Avrupa klise baskısı altında karanlıktayken doğu aydınlıkken dünyanın en zengin ülkeleri doğudaydı. Peki ya şimdi doğuda bilim namına pek bir şey kalmadı bütün buluşlar batı uygarlıklarından geliyor. Peki ya şimdi dünyanın en zengin en rahat ülkeleri nerede? Bilim insanları evrensel bir amaç uğruna çalışırlar. Ama vatan sevgisi her meslek dalında olabilir ve eğer sende vatan sevgisi varsa çalışmalarını yaparken ülkenide hatırlarsın.
Saygılarımla...
Sayfanın En Üstüne Git

HASSOOO
Üyeliği Kilitli

Turkey
İleti 0

İletim - 12/08/2005 :  22:07:10  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Eğer üniversitede araştırma yapmaya kalkışan biri olsaydın beni daha iyi anlardın kanaatimce. Değiştirebileceğin pek bir şey yok. Nasıl değiştireceksin, ne yapacaksın? Grev mi? Anında atarlar üniversiteden, daha da ileri gidersen kolundan tutar içeri atarlar. Başka yerden para bulmak mı? Ülkemde mümkün mü bu sence? Bilimsel kaynaklara ulaşmak mı? Kaynaklar Oxford'un MIT'nin kütüphanelerinde, burada değil. Labarotuar mı? Ülkemin en iyi üniversitelerinden biri olan Bilkent dahi bir çok alanda MIT'nin "emekliye ayırdığı ve bağışladığı" eski labaratuarlarını kullanıyor, diğer üniversitelerimizin halini var sen düşün.

Vatan sevgisi elbette her bilim adamında var olmalıdır.

Hmm, sırt sırta vermek... Bu tip lafları söyleyen çok ülkemde ama icraat yok; her gün her kahvehanede elli kere kurtarılı Türkiye tüm sıkıntılarından, ertesi gün tekrar kurtarmak üzere dağılır kahvehane halkı.

Sırtsırta vermekle bir şey olmaz, etten duvar olur ancak.

Öncelikle:
1- Okumalıyız
2- Kendi cebimizin vatan ve milletten sonra geldiğini kavramalıyız
3- "Türk Ay'a gitse ne yapardı" türü fıkralarla kendimiz aşağılayacak derecede Türklüğümüzden utanmamalıyız
4- Dindarlığın "Gericilik" olmadığını öğrenmeliyiz. Sol görüşe sahip olmanın da "komünistlik" demek olmadığını.
5- Bir gün oturup düşünmeli ve Avrupa ile aramızdaki farkın bir ara iyice kapanmasına rağmen neden bugün hala Osmanlı ile Batı arasındaki fark kadar olduğu üzerinde kafa yormalıyız.
6- Önümüze bir kağıt alıp hayallerimizi yazmalıyız; ilk sıralarda "zengin olmak" " rahat bir yaşam sürmek" "geniş bir ev sahibi olmak" "yurt dışında yaşamak" "güzel/yakışıklı biriyle evlenip yuva kurmak" "falan mesleğe sahip olmak" "fenerin üst üste 5 yıl şampiyon olması" "galatasarayda futbol oynamak" doldurduğu sürece pek bir şey değişmemiş demektir. elbette bunlar da hayal ama gelecek deyince öncelikle aklımıza bireysel değil, toplumu ilgilendiren olaylar gelmeli.
* bu koca yazıyı okuyup da bula bula üst satırlardaki "fener" cümlesine takılıyorsak ıııh yine olmamış demektir.

En önemlisi bir zamanlar tüm buluşlar "doğu"dan gelirken o dönemin "İslam Kültür ve Medeniyeti" başlığı altında tarih kitaplarında yer aldığını hatırlayıp ne demek olduğu üzerinde kafa yormalıyız.

Haydi Türkiyem şahlan da görelim demek kolay, nasıl şaha kalkacağına dair çözümler bulmak zordur.

Atatürk "damarlarındaki asil kanda mevcuttur" dediği gibi "Türk, övün, ÇALIŞ, güven" "Türk Milleti ÇALIŞKANDIR..." da demiştir hepimizin bildiği sözlerinde. Aynı zamanda Kurtuluş Savaşımız "Türk şöyle yücedir, böyle yapar, öyle adam döver, böyle güçlüdür, ona buna ihtiyacımız yok" demekle kazanılmamış, Mustafa Kemal ve devrin paşasından erine, köylüsüne kadar halkının yıllarca aralıksız çalışma ve gayretleriyle zafere ulaşmamızı sağlamıştır.
Sayfanın En Üstüne Git
Sayfa: / 6 Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
Önceki Sayfa | Sonraki Sayfa
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Hızlı Geçiş:

0.05 Snitz Forums 2000