Yazar |
Konu  |
inter_23
Yönetici

Turkey
İleti 1749 |
İletim - 25/09/2010 : 14:36:15
|
Uzunca bi aradan sonra tekrar merhaba. Bu başlığı görenler önce şaşırabilirler, ne alaka? Bu adam kim? Halk arasında bilinen ismiyle Prens Drakula ya da bizim daha yakından bildiğimiz ismiyle, "kazıklı Voyvoda".
Neden Voyvoda? O yıllarda Eflak (bugün ki Romanya'nın sınırlarındadır) prenslerine verilen isimdi.
Yakın inceleyim:
Osmanlı devleti, Avrupaya açılırken Eflak - Boğdan ve Macarlarla sayısız savaş yapmıştı. Onları yıldırana kadar savaşlar devam etmiş. Hatta bir kaç kere haçlı birlikleriyle bu devletlerin kışkırtmalarından dolayı karşı karşıya gelmiştir.
Kont Drakula, 1456 - 1462 yılları arasında prenslik yapmıştır. Osmanlılarla savaş halinde olan babası, yenilice Vlad'ı Osmanlı devletine esir olarak göndermiştir. Osmanlı himayesine giren Vlad burada yaşamaya başlamıştır. Osmanlı ile haçlılar arasında geçen II.Kosova savaşıyla birlikte, tekrar Eflak beyi olmaya çalışan Vlad bir türlü başarılı olamamıştır. Rakibi II. Vladislav tarafından esir alınan Vlad, Boğdan'a sürgün olarak gönderilmiştir.
Osmanlı devleti yıllar ilerledikçe sınırlarını genişletmiş ve Belgrad önlerine kadar gelmiştir. O yıllarda Belgrad Macarların elindedir. Macarların yardım çağrısına karşılık veren Eflak - Boğdan kralı, Belgrad önlerine kadar gitmiştir. Boğdan sınırlarını korumak için gönderdiği ordu, Vlad komutası altına girmiştir. Bu durumdan faydalanan Vlad, Eflağa girip II.Vladislav'ı öldürip, Eflak beyliğine tekrar oturmuştur.
Yaklaşık 6 yıl voyvodalık eden Vlad, rakiplerini bir çok iğrenç biçimde öldürmüştür. Bunların en meşhuru kazıklara oturtmasıdır.
Efsaneye göre Voyvoda, kazıklara oturtulan bedenlerden akan kanı, doldurup içtiği öne sürülmüştür. Bundan dolayı da Meşhur "drakula" efsanesini de başlatmış olur.
Voyvoda, belli yıllardan sonra Osmanlı devletine ödediği vergiden vazgeçip, Macar imparatoru ile işbirliği yapmıştır. Daha sonra güçlendiğini iyice anlayan Vlad, Karadenizin kuzeyine kadar ilerlemiş ve önüne gelen herkezi kazığa oturtmuştur.
Bu duruma sinirlenen II.Mehmet (Fatih Sultan) Eflak üzerine bir sefer başlatmıştır. Eflağa kadar giden Osmanlı orduları, korkunç bir manzara ile karşılaşmıştır. Hatıratlara göre yaklaşık 3 kilometre boyunca kazıklara geçirilmiş insanlar duruyordu, bu manzara karşısında iyice üzülen ve morali bozulan ordu kaçmanın eşiğine kadar gelmiştir. Ancak Vald mağlup olmuştur, lakin bir türlü ele geçirilememiştir. Kaçan Vlad, önüne gelen her köyü yakıp, yıkmıştır.
1462 yılında daha fazla kaçamayan Vlad, mağlup olmuş ve canını zor kurtarmıştır. Eflak böylece tekrar Osmanlı topraklarına bağlanmıştır.
Macar kralına sığınan Vald'ın yardım talebi ise Macarların Eflak beyini tanıması üzerine geçersiz kalmıştır.
Macar kralı tarafından tutuklanmıştır. Ancak daha sonra tatlı dilinin verdiği avantajla hapisten çıkmıştır. Kralın ailesi ile ilişkileri güçlendirmiştir.
Böylece eski emellerine kavuşmak için tekrar Eflağa gidip, kendini voyvoda ilan etmiştir. Ama yine Osmanlı ordusu tekrar yenilgiye uğratmıştır Vlad'ı. Daha sonra esir alınanların hepsi kazıklara oturtuldu. Vlad'ın başı ise Fatih Sultan Mehmet'e gönderildi.
Kont Drakula (III. Vlad) bir vampir olarak anılmaya başlamıştır. Ancak kendi ırkı Romenler onu bir kahraman olarak görmeye devam etmiştir.
Evet adında bir sürü efsane üretilen meşhur Eflak prensi Vlad'ı inceledik. İyi okumalar..
III. Vlad kimdir? Kont Dracula kimdir? Kazıklı voyvoda kimdir? III.Vlad'ın hayatı nedir?
|
Forum Başlangıç- 24/05/2002
"Bugünden sonra Divanda, Dergâhta, Bergâhta, Mecliste, meydanda Türkçe'den başka bir dil kullanılmayacaktır.." Karamanoğlu Mehmet Han, 13 Mayıs 1277 |
|
CrAzY_IVAN
Editör

İleti 6191 |
İletim - 25/09/2010 : 18:04:08
|
Burak geri döndü. :) Çok güzel bir paylaşım.
Yanlış hatırlamıyorsam Vlad'ın Eflak'ta ikamet ettiği kalesi de bir hayli tepedeymiş ve gidilmesi zormuş. Bu yüzden genelde paçayı sıyırmış. |
 |
|
inter_23
Yönetici

Turkey
İleti 1749 |
İletim - 25/09/2010 : 21:36:32
|
Evet. Eğer yanlış hatırlamıyorsam, torunları tarafından hep elde tutulmuş, sonra Romanya hükümetine geri verilmişti. |
"Bugünden sonra Divanda, Dergâhta, Bergâhta, Mecliste, meydanda Türkçe'den başka bir dil kullanılmayacaktır.." Karamanoğlu Mehmet Han, 13 Mayıs 1277 |
 |
|
edebikelam
Üye

Turkey
İleti 132 |
İletim - 08/11/2010 : 20:02:50
|
evet ama 3. valdın sağladığı bi şey varsa o da korku imparatoru olmasıdır.okuduğum bir kitaba göre, rakiplerini sadece kazığa oturtmazmış.çok değişik zevkleri varmış insan öldürmek üzerine.mesela düşmanlarının ayak tabanını keser, orayı tuzlar ve keçileri salarmış oraya.tabi adamlar da bağlı.keçiler tuzu yaladıkça acı daha da artamış.düşmanlaını kazığa oturturken karşılarında ailecek yemek yemeği çok severmiş.hatta bazı kaynaklara göre fatih sultan mehmet istanbulu fethedince o kadar sinirlenmiş ki onun için de bi kazık düşünmüş.akla hayalegelmedik işkenceler yapmışkorku iparatoruğu kurmuş resmen.hatta bir keresinde ülkesine dil öğrenmek amacıyla gelen 400 genci aynı anda ateşe atmıştır.600 tüccarı kazığa vurdurmuştur. kazığa vurdurduğu insanlar arasında yanında veziri ile gezerken vezir kendini bu ölülerin yaydığı pis kokuda kendini nasıl rahat hissettiğini sormuştur.kazıklı voyvoda ne kadar iyi bir insan olduğunu göstermek için (!) veziri o kokulardan rahatsız olmasın diye onu hemen orda kazığa oturtmuştur.fatih sultan mehmet çok kızmıştı onun yaptıklarına ve ordsunu alıp voyvodanın üzerine yürüdü.ancak istediği sonucu alamadırdunun gece vakti dinlenmek için çekildiği bi sırada voyvoda oraya çıktı.bu sırada yanında adamları da vardı v bu sırada pek çok osmanlıyı öldürmüşlerdi.ama voyvodanın hedefi direk padişahın çadırıdı.fakat padişahın çadırı yerine yanlışlıkla mahmut paşa ve ishak paşanın çadırına girmişti.voyvodaın adamları padişahın çadırına girdiklerinde padişahı değil yeniçeriyi buldular.voyvodanın amacı o bölgeyi iyi bilmesinden yararlanarak osmanlıya vur kaç taktiği ile kayıplar verdirmekti. beklediği kesin sonucu alamadan seferden geri dönmek zorunda kalan fatih sultan mehmet eflak voyvodalığına eflak prensi radul'u oturttu (bu arada kazıklı voyvodanın bulunduğu yere gelmesini de fatih sultan mehmet sağlamıştı.)akıncı beylerindenn ali bey de orada bırakıldı radul yılda 1o bin duka vergi vererek10 yıla yakın bu görevde kaldı. Bu prensin ölmesi sonucu hapishaneden kaçan drakul yeniden bölgeyi kasıp kavurmaya başladı.kimsenin dize getiremediği bu canavar umulmadık bir ada bir köle tarafından öldürüldü. |
 |
|
inter_23
Yönetici

Turkey
İleti 1749 |
İletim - 08/11/2010 : 20:17:35
|
Kısmen benim yazdıklarımın aynısı yazmışsın.
Tabanların yüzülmesi olayına gelince, efendim bu işkence yöntemi çok eskiden beridir vardı. Yeni çıkan bir olay değildi. Yazımın son bölümünde bahsettiğim gibi kazıklara oturttuğu için ismi yıllarca hafızalardan silinmemiştir. Ne kadar kaçarsa kaçsın en sonunda ölmüştür. |
 |
|
CrAzY_IVAN
Editör

İleti 6191 |
İletim - 08/11/2010 : 21:54:06
|
WoW oynamaktan yeni paylaşım yok sende. :( |
 |
|
Konu  |
|