AION - Tıkla oyna

Kullanıcı Adı:
şifre:
şifreyi Anımsa
şifrenizi mi unuttunuz?     ÜYE OL

Tüm Forumlar
 Kültür - Sanat - Bilim - Yaşam
 Siyaset Bilimi & Tarih
 Setenay - Çerkez Mitolojisi
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Yazar Önceki Konu Konu Sonraki Konu  

inter_23
Yönetici

Turkey
İleti 1749

İletim - 16/12/2010 :  13:01:51  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Diğer yazılarımda olduğu gibi bu yazımdada tarih figürlerinden yola çıkacağım. Tarih, her ulusun kaçamayacağı bir gerçektir. Geçmişini bilmeyen, geleceğe ışık tutamaz sözüyle hareket ediyorum. Umarım siz okuyanlar, bu yazılarımı beğenir ve günlük hayatlarınızda ya da bir platformda bilmeyen insanların meraklarını giderebilirsiniz..

Evet, Tanrıça Setenay.. Bir çerkez mitolojisidir. Çerkezler demişken; günümüzde Dünya üzerinde hâlâ varlıklarını sürdüren bir ırktır. Anadolu coğrafyasında yıllarca yaşamız ve yaşamaya devam etmektedirler. Ana yurtları Kuzey Kafkasya'dır. Tarihi tozlu sayfalarını aralarsak, bugünkü Gürcistan, Azerbeycan gibi ülkelerin sınırlarında bulunan Kafkasya, İ.Ö. ki yıllarda kayıtları hep tutulmuştur. Çünkü bu topraklar ticaret yolları üzerindedir. Bu da doğal olarak farklı dinlere inanmalarına sebep oldu. Öncelikli olarak İran'a yakınlıklarından dolayı Zerdüştlük inancını benimsediler. Aslında bu din pek benimsenmedi. Roma imparatorluğu buralara egemen olunca, çok Tanrılı Yunan mitolojisine kaydılar. Ancak bu da Zerdüştlük gibi pek rağbet görmedi.. Yaklaşık 4 yüzyıl sonra yani 8.yüzyılda Bizans'tan kaçan Yahudi kökenli insanlar, Türkler'in o yıllarda müsevi inancını benimseyen Hazar Devleti ile yakın ilişki kurdular. Böylelikle topluluk haline Musevilik dini benimsenmeye başlandı. Daha sonraları ise Gürcüler'in hristiyanlığı benimsemesiyle birlikte, Çerkezler Hristiyan dinini benimsemeye başlamıştır. Uzun bir süre bu dine inanan Çerkezler, daha sonra Talas savaşıyla birlikte Araplar'ın Türkler üzerindeki etkisiyle İslamiyet'i benimsemiş ve bugüne kadar gelmiştir. Sunni mezhebini benimsemiştir Çerkezler..

Çerkezler'in bu dini geçmişine baktıktan sonra, başlığımızın konusuna gelelim. Yunan mitolojisinden etkilenen Çerkezler, destanlar yazmaya başlamıştır. Büyücülük, devler ve kahramanlar Çerkez mitlerinin ana konusu olmuştur. Adigeler (Çerkezler) Tha denilen en büyük Tanrıya tapıyorlardı. Onun için törenler düzenler ve ona yalvarırlardı.

Nart destanları Kuzey Kafkasyadaki bütün toplumların ortak destanıdır. Abhazalar, Karataylar gibi diğer Türk kavimleride bu destanları benimsemiştir. Agideler ise Yunan mitolojisinden etkilenere bu destanları belirtmişlerdir. Abhazalar ve Karataylar ise Türk mitolojisinin etkisi altında kalmışlardır. Nart destanlarında ana karakterler genelde erkek üzerine kurulmuştur. Ancak içlerinden bir tanesi hepsine bedel olan bir kadın Tanrıçadır. Bu kahraman, Setenay ya da tam adıyla Setenay Guaşe’dir. Ana Tanrı'ça olarak kabul edilen Setenay, akıl danışılan, fikir veren bir Tanrıçadır. Çok güçlüdür ve halk arasında çok büyük bir yere sahiptir. Bilgedir aynı zamanda savaşçıdır. Bunların yanında güzeldir, aşık olunacak kadar güzeldir. O kadar yerleşmiştir ki toplum üzerine, çözülemeyen sorunlar Setenay'a danışılırdı. Yeni doğan çocukların ismi bile ona sorulurdu. Geleceği görüp, halkın nasıl davranması gerektiğini söylemiş, onlara öğütler vermiştir. Setenay öyle yücedir ki, diğer bir Tanrı olan Tlepş bile ona akıl danışır, ondan yardım ister. Ona göz kulak olurdu...

Çerkezler'in mitolojisinde çok geniş yer bulan Setenay ile ilgili yazılık kaynaklar sınırlıdır. Bunlardan yola çıkarak sizlere Çerkez mitlerini anlatmaya çalıştım. Sıkılmadan beni okduğunuz için teşekkürleri yine bir borç bilirim.

Esen kalınız...

Forum Başlangıç- 24/05/2002

"Bugünden sonra Divanda, Dergâhta, Bergâhta, Mecliste, meydanda Türkçe'den başka bir dil kullanılmayacaktır.."
Karamanoğlu Mehmet Han, 13 Mayıs 1277

CrAzY_IVAN
Editör

İleti 6191

İletim - 16/12/2010 :  13:09:24  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Eline sağlık. :)
Sayfanın En Üstüne Git

Thugs
Üye

İleti 17

İletim - 21/12/2010 :  21:01:21  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Eline sağlık
Sayfanın En Üstüne Git

inter_23
Yönetici

Turkey
İleti 1749

İletim - 25/12/2010 :  13:11:40  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Rica ederim.

Forum Başlangıç- 24/05/2002

"Bugünden sonra Divanda, Dergâhta, Bergâhta, Mecliste, meydanda Türkçe'den başka bir dil kullanılmayacaktır.."
Karamanoğlu Mehmet Han, 13 Mayıs 1277
Sayfanın En Üstüne Git
  Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Hızlı Geçiş:

0.05 Snitz Forums 2000