Yazar |
Konu  |
|
inter_23
Yönetici

Turkey
İleti 1749 |
İletim - 05/02/2011 : 22:04:48
|

Yunan ve Roma mitolojileri çok benzerlik gösterir. Romalılar, Yunanlıların mitolojilerini olduğu gibi almış, sadece isimlerini değiştirmiştir. Athena = Venüs, Zeus = Jüpiter gibi. Burada da herkesin bildiği aslında Herkül'dür. Ancak Herkül Roma mitolojisindeki ismidir. Yunan mitolojisinde ismi Herakles'dir.
Özel bir televizyon ekranlarında hepimizi izlemişizdir Herkül'ü. Büyük büyük yaratıklar, dev insanlar(!), sudan çıkan balık adam/kadınlar. İmrenerek bakardık Herkül'ün gücüne. Keşke bende bu kadar güçlü olsaydım. Bir kere bir çocuğun " Baba sen Herkül'ü yenebilir misin?" sorusuna şahit olmuştum.
Mitoloji tarihinde önemli bir yere sahip olan Yunanlılar, süper kahraman olarak Herkül'ü yarattılar. Gelin bizde kendi açımızdan bakalım yer yüzünün en güçlü insanına..
Zeus.. Tanrıların Tanrısı, güçlerin en büyüğü. Oturuyordu olimpostaki tahtında, Dünyayı önündeki yansımadan izliyordu. Yine bunlardan bir gün.. O da neydi? Bir ahu! Bir güzellik! Aşık mı oluyordu? Hayır. O bir Tanrıydı ve ölümlüye aşık olamazdı. Kendini böyle avutmaya çalışırken, gözlerini ondan alamıyordu. Alkmene... "Sen ne güzelsin" Aşık oluyordu. Ama nasıl yaklaşacaktı? Sonuçta bir Tanrıydı. Alkmene ona bakmazdı, korkardı. Bu sorumluluğu nasıl kaldıracaktı..
Alkmene'in kocası bir gün savaşa gitmek zorunda kaldı. Alkmene'in gözleri yaşlıydı, onu savaşa göndermek istemiyordu ancak kocası bir savaşçıydı, gitmek zorundaydı. Ama haksızlık bu! Daha yeni evlenmiştiler oysa ki.. Ah kurnaz Zeus, bunun olacağını biliyordu. Durumdan yararlanmak için kocasının kılığına girip Alkmene'in yanına gitti. Alkmene onu görünce şaşırmıştı.
- Kocacığım? Sen, saavaaşa gitmemiş miydin? - Geldim güzel Alkmene. Seni çok özledim. Yoksa kocana sarılmayacak mısın? - Şaşkınlığımı mazur gör aşkım. Birden gelince.. Ufak bir gülümseme.
O gün hasretliklerinin acısını çıkartırmış gibi sabaha kadar oturdular ve aşklarını tazelediler.
Güzel Alkmene uykuya dalınca Zeus ışık hızıyla oradan gitti. Ancak Zeus bunu söylemeliydi. Gitti, Güzel Alkmene şen şakraktı. Kocasını sabah görmemişti, ancak kocası odun toplamaya yahut pazara kadar gitmiş olmalıydı. Şarkılar mırıldanırken birden arkasında birisinin ona yaklaştığını hissetti. Korktu. Ama kocasını görünce gülümsedi. Zeus; - Ben Zeus'um. Senin kocan öldü.. - Ne?! - Sana aşığım Güzel Alkmene. Bunu yapmak zorundaydım.
Güzel Alkmene oracıkta bayıldı. Uyandığında Zeus baş ucundaydı. Ona çok güçlü bir çocuğa gebe olduğunu söyledi ve başka bir şey demeden gitti.
Güzel Alkmene yetim kalan çocuğuna mı üzülseydi? Ölen kocasına mı üzüleydi? Yoksa bir Tanrı tarafından gebe kaldığına mı üzülseydi?..
Zeus'un bu hareketini gören karısı Tanrı Hera çılgına dönmüştü. Güzel Alkmene'yi öldürmek için planlar yapmaya başladı. Çocuğun doğmaması için elinden geleni yaptı. Ancak çocuğu bir türlü öldüremedi, en azından doğana kadar..
Zaman geçti geçti geçti.. Herkül doğdu. Hera doğar doğmaz öldürmesi için en zehirli iki tane yılan gönderdi, Herkül daha bir kaç günlükken bu iki yılanı öldürdü.. O kadar güçlüydü ki 18 yaşına geldiğinde ormanda ki büyük yaratığı öldürmek için gitti ve o büyük yaratığı öldürdü. Başını getirip gösterdi..
Bunu yapınca ona bir ödül olarak Kral'ın kızı Megara ile evlendirildi. Ondan çocukları oldu. Ancak inatçı Hera onu öldürmek istiyodu. Ne de olsa bir Tanrıydı, ve bir gün..
Herkül çıldırmış gibiydi. Bağırıyor, çağırıyor, çılgınlar gibi sevdiği kadınını azarlıyordu. Çocukları çok korkmuştu. Bir ara sesler kesildi evden gidip baktığımda karısı ve çocuklarının cansız bedenlerini gördüm. Hayır, Herkül bunu yapmış olamazdı..
O kadar pişman olmuştu ki Herkül, insanların yüzlerine bakamıyordu. Ancak suçu yoktu, Hera ha Hera! kanına girmişti Herkül'ün.. Kendini affettirmek için Kral'ın huzuruna çıktı, Kral ona belki de yapılması en zor 12 tane görev verdi. Hera'nın parmağı olduğu kesin.. 12 görev:
1. Nemean arslanı'nı yenmek (efsaneye göre aslanın postu sadece kendi pençesiyle kesilebilir). 2. Artemis'in kutsal hayvanlarından Kyreneia Geyiğini yakalamak. 3. Erymanthian dağında yaşayan büyük yaban domuzunu ağla tutmak. 4. Augias'ın ahırlarını bir günde temizlemek. (İki büyük ırmağın yataklarını değiştirip ahırlardan geçirerek.) 5. Stymphalos'da yaşayan ve o bölgedeki insanların rahatını kaçıran kuşları Athena'nın yardımıyla kovmak. 6. Girit'e gidip Poseidon'un Minos'a verdiği azgın Girit Boğası'nı getirmek 7. Troya kralı Diomedes'in emrine girip troya halkına eziyet çektrien , hellospontos boğazında yaşayan deniz canavarını öldürerek troya halkını beladan kurtarmış ancak diomedes in ona , azarlayıcı tutumu karşısında cezalandırıp öldürmüş ve troyanın yanması için lanetler savurmuştur . 8. Amazonlar kraliçesi Hippolyta'dan kemerini almak. Kemeri almak için kraliçe ile anlaşmış, ancak Hera'nın kışkırtmasıyla Amazonlar, Herakles'e saldırmış, Herakles de kraliçeyi öldürmek zorunda kalmıştır. 9. Okeanos'un bir adasında bulunan 3 gövdeli dev Geryoneus'un sığırlarını çalmak. 10. Hesperidler'in altın elmalarını getirmek. Elmaları almak için altın elma ağacını koruyan kızları ve daha da önemlisi onların ejderini geçmesi gerekiyordu. Bunun için Herakles altın elmaların koruyucusu olan kızların babası Atlas'a gider ama o da biraz kurnaz davranarak Herakles'le bir anlaşma yapar. 11. Lerna gölündeki Hydra'yı öldürmek. 12. Hades'in ölüler ülkesini koruyan Kerberos adlı köpeği yeryüzüne çıkarmak.
Bunları yapması çok zordu. Herkül kara kara düşünüyordu. Karısı o güzel Megara gözlerinin önüne geliyordu. Çocukları, bahçede ne güzel koşuyorlardı. Babalarının sırtına çıkıp, gülüyorlardı, eğleniyorlardı.
Bu 12 görevi yaptı. Tek vücut halinde Kral'ın karşısına çıktı. Kral Hera'nın buyruğu altında gibiydi. Verdiği sözü tutmadı. Herkül'ü bir türlü bağışlamadı. Herkül ise artık dayanamadı ve gitti. Bilinmeyen diyarlara doğru yürüdü.. Hera onu rahat bırakacak gibi değildi. Yine başına musallat oldu.
Yıllar yılları kovaladı. Hera yine Herkül'ün kanına girdi, sapıkça işler yapması için onu Kentavros Nassos (At adam) karısına doğru gönderdi. Kentavros Nassos karısına yanaşmaya çalışan Herkül'ü görünce arkasından oklarını atmaya başladı. Herkül dayanamadı ne de olsa bir ölümlüydü, nefesi tükenmekteydi. Hades büyük bir zevkle gelip;
- Koca Herkül, sende benim yanıma geldin. Büyük bir kahkaha patlattı. - Hades.. Senin yüzünü görmek bugüneymiş. - Herkes benim yüzümü bir gün görecek ulu Herkül.. - Hades.. Hade.. Had.. Ha.. H...
Gitti, Herkül ölmüştü. Yüce Herkül, Zeus'un oğlu olan Herkül ölmüştü.
Zeus bunu görünce kahroldu. Hera içten içe güldüysede, dışına bunu yansıtamadı. Bütün Tanrılar kahroluyordu. Zeus Hades'in yanına gitti, Herkül'ün cansız bedenini aldı ve onu Olmipos'a çıkardı. Ölümsüzlükle nitelendirdi. Heba ile evlendirdi ve Olimposta yaşadı..
Esen kalınız :)
Herkül kimdir? Hera, Herkül'e ne yapmıştır? Zeus'un oğlu kimdir? Kentavros Nassos kimdir? Herakles kimdir? Venüs'ün Yunan mitolojisinde ki karşılığı nedir? Jüpiter'in Yunan mitolojisinde ki karşılığı nedir?
|
Forum Başlangıç- 24/05/2002
"Bugünden sonra Divanda, Dergâhta, Bergâhta, Mecliste, meydanda Türkçe'den başka bir dil kullanılmayacaktır.." Karamanoğlu Mehmet Han, 13 Mayıs 1277 |
|
CrAzY_IVAN
Editör

İleti 6191 |
İletim - 05/02/2011 : 22:48:54
|
Hey maşallah. Yazıya bak. :) |
 |
|
CrAzY_IVAN
Editör

İleti 6191 |
İletim - 05/02/2011 : 23:32:19
|
Bu arada, God of War'daki Hercules tasviri çok çok iyiydi ama sonu kötüydü. :D |
 |
|
inter_23
Yönetici

Turkey
İleti 1749 |
İletim - 05/02/2011 : 23:57:45
|
Şimdi ilk ileti olumlu mu olumsuz mu :p
Eh doğru dedin, ama kimse intikam ateşinin önünde duramaz :) |
Forum Başlangıç- 24/05/2002
"Bugünden sonra Divanda, Dergâhta, Bergâhta, Mecliste, meydanda Türkçe'den başka bir dil kullanılmayacaktır.." Karamanoğlu Mehmet Han, 13 Mayıs 1277 |
 |
|
|
Konu  |
|
|
|