AION - Tıkla oyna

Kullanıcı Adı:
şifre:
şifreyi Anımsa
şifrenizi mi unuttunuz?     ÜYE OL

Tüm Forumlar
 Kültür - Sanat - Bilim - Yaşam
 Öğrencilik Hayatı
 Yabancı Dilde Eğitim-Önemli Lütfen Bakın
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Önceki Sayfa
Yazar Önceki Konu Konu Sonraki Konu
Sayfa: / 3

shadowwalker
Seçkin Üye

Turkey
İleti 637

İletim - 27/10/2005 :  21:54:08  Bilgileri Göster  shadowwalker için bir ICQ İletisi Gönder  Alıntı yaparak Yanıtla
Turgay Atacan bence ilk önce gidip kendi kafa yapına uygun bir hoca ile konuş. bende 2 sene kadar ingilizce fen dersi okudum ve gerçekten türkçeye döndüğümüz zaman neredeyse en baştan konuları öğrenmek gerekiyor. hocanla konuştuktan sonra güzelce bir ortak zemin ara, sonuçta fen derslerinin ingilizce okutulmasının doğru birşey olmadığını çok rahatlıkla savunabilirsin (çünkü gerçekten yanlış bir olay). olabildiğince hocalarla konuyu görüş ve bu konuda neler yapılabileceğini tartış. hocaların en azından bir kısmını yanına çekmen lazım mutlaka. bundan sonra okulun müdürü ile bir görüşme ayarlamaya çalış onunla konuyu tartış. bunu yaparken yanlız laflarına dikkat et ne çok sert konuş ne çok yumuşak. politik cevaplar kullan soru sorulursa ve cevaplamak istemediğin bir soru karşına gelirse soruyu cevaplıyormuş gibi yapıp aslında cevaplama ve soruya soruyla karşılık ver. (bu politikacıların en çok kullandığı tekniktir). bütün bunların ardından bir ilerleme kaydemediysen müdür efendiye fikirlerine katılmadığını ve normal eğitime geçilmesi için elinden geleni yapacağını belirt. (ama yumuşak dille müdürü düşmanın yapma öğrenciler için en iyi olanı istediğini belirt). bundan sonra örgütlenme geliyor. sınıf arkadaşlarından başlayarak insanları yanına çek derslerin ingilizce yerine türkçe okutulması için imza kampanyası başlat. bu imza kampanyasını başlatırken olabildiğince düzen içinde olman lazım. bütün sınıfların başkanlarını bir toplantıya davet et ve kendi sınıflarında imza toplamalarını ve sana getirmelerini iste. bu imzaların fotokopilerini çekip müdüre yolla. eğer okulun yarısından fazlasının imzasını toplarsan bunu inkar edemez. herşeye rağmen inatla eğitimin ingilizce olmasını savunuyorsa imzaların aslını M.E.B'e yolla. (fotokopilerini müdüre vermenin sebebi budur). buradan gerekli soruşturmalar yapılır ve gerekli görülen şeyler işleme konur. imzaların fotokopilerini müdüre verirken orjinallerinin nerede olduğunu soracaktır. "eğer sistemin değişmesi için gerekli olumlu cevabı alamassak arkadaşları tekrar imza toplamakla yormak istemiyorum o durumda orjinalleri MEB'e yollayacağını belirt. Bunun ardından buda yeterli olmaz ise tanıdık bir avukat bulup hem MEB'i hemde okulu mahkemeye ver. yanlış hatırlamıyorsam insan hakları beyannemesinde "herkezin kendi dilinde eğitim görmeye hakkı vardır" diye bir madde olması lazım. bütün makkemelerden dönsen bile insan hakları mahkemesinde kazanman büyük olasılık. (olay bu kadar uzarsa tabi çocukların artık türkçe okur o okulda ). unutma konuşabildiğin kadar hocayla konuş ve yanına çek yukarıdan ne kadar çok destek alırsan o kadar rahat çalışırsın. bu arada okul amerikan okulu filan değil dimi? eğer öyleyse bişey yapılması zor. neyse vesselam bence izlemen gereken yol bu gerçekten ciddiysen bişeyler yapmaya bunları biraz düşün. belki daha başka fikirleri olanlarda vardır. (genelde olaylar buraya kadar gelmez arkanda güçlü bir grup olduğunda okul yöneticileri genelde ikinci bir defa yaptıklarını dşüneceklerdir.)

The closer you get to the meaning,the sooner you know that you're dreaming...
Sayfanın En Üstüne Git

HASSOOO
Üyeliği Kilitli

Turkey
İleti 0

İletim - 28/10/2005 :  01:42:12  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
İngilizce fen bilimleri, matematik vs eğitimi veremezler. MEB müfredatına aykırı olması lazım. Kanuna bağlı tabii, eğer kanunda okulların seçimine bırakılmışsa -ki sanmıyorum- o zaman bir şey yapamazsınız. Ama eğer Kanun Türkçe eğitimi zorunlu kılmışsa, ben öyle olduğunu sanıyorum, MEB'e şikayette bulunun. Müfettişler gerisini halledeceklerdir. Özellikle ders defterlerinizi de yanınızda bulundurun, 4-5 fizik defteri yeterli kanıtı oluşturacaktır.

Latince karşılıklara gelince; örneği tıp'ta binlerce latince terim vardır. Ve tıp hızla ilerleyen bir saha. Özelleşmiş dalın bile onlarca alt dalı var ve de onların da bir sürü var. Dünyada yerlerşmiş bir "tıp dili" var. Eğer Türkçe terimler üretmeye çalışırsak; doktorlarımız dış dünyadan soyutlanacaklardır.

Diğer meslek dallarında da bazı terimler vardır ki onlar adı üzerinde "terim"dir. Uluslararasıdır.

Ama değişemez mi? Pekala değişir...

Bir hukukçu olarak şunu belirteyim, hukuk dilimiz Türkiye'ye özgüdür çok şükür. O Arapça kelimeler dahi Osmanlı döneminde hukuka özel anlamlar yüklenmiş kelimeler. Yani Arapça karşılıklarıyla pek alakaları yok. Tamamen Türk hukukuna özgü kelimeler onlar... Sorun yaşanıyor mu? İşin aslı İngilizce hukuki yazıları okurken çok zorlanıyorum, hukuki terimlerini bilmiyorum çünkü. Ama bundan bana ne? Türk hukukunu Türkçe olarak öğreniyorum ve biraz daha zorlarım kendimi, İngiliz terimleri de öğrenirim. Çünkü hukuk biliminde habire yeni terim üretilmiyor tıptaki gibi. Bugün öğreneceğim 100 Almanca terim, 10 yıl sonra da 20 yıl sonra da işimi görecektir. Türk hukukunun dili Türkçedir, ve bununla gurur duyuyorum.

Kısacası, hızlı gelişen bilim dallarında bazı terimler Türkçe olmayabilir ama hukuk örneğindeki gibi diğer dallarda Türkçe dışı kelimeler kullanmak hem gereksiz hem de son derece büyük bir sorumsuzluktur.
Sayfanın En Üstüne Git

DharkjuNs
Seçkin Üye

Turkey
İleti 1037

İletim - 28/10/2005 :  14:23:02  Bilgileri Göster  DharkjuNs'in MSN Messenger adresini görmek için tıklayın  Alıntı yaparak Yanıtla
Ben o bakımdan hiç bir sıkıntı yaşamamıştım çünkü benim alanım zaten ingilizceydi yani ingilizceyle yatıp ingilizceyle kalkıyorduk :D !.. Ama gerçekten gerekli Özellikle günümüz koşulları açısından!..

Yunus YILMAZ (19/07/2005)

Sayfanın En Üstüne Git

Turgay Atacan
Seçkin Üye

Turkey
İleti 285

İletim - 28/10/2005 :  19:19:40  Bilgileri Göster  Turgay Atacan'in MSN Messenger adresini görmek için tıklayın  Alıntı yaparak Yanıtla
Arkadaşlar sağ olun.O zaman en kısa zamanda harekete geçiyorum.Öncelikle bu günden sonra msn'imdeki herkese sinanoglu.net'in bu bölümünü okumlaraını ve daha sonra online olan herkese yollamalarını söylüyorum http://www.sinanoglu.net/fikir_meydani/forumdisplay.php?f=149
shadowwalker hocam dediğin gibi öğretmenlerle de konuşacağım.Umarım yeniden derslerimizi kendi öz dilimiz ile okumaya başlarız.
Her türlü gelişmeyi yazacağım...

Türk demek Türkçe demektir.Ne mutlu Türküm diyene!
Turgay Atacan'ın biriminden saygılarla
Sayfanın En Üstüne Git
Sayfa: / 3 Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
Önceki Sayfa
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Hızlı Geçiş:

0.05 Snitz Forums 2000