|
Yazar |
Konu  |
Osmis
Üye

Turkey
İleti 418 |
İletim - 07/07/2003 : 18:56:06
|
matrixin topu saçmalık.yok zion muş yok neymiş.tabi herkesin düşüncesi farklı. |
By CoNTi |
 |
|
wolverine
Seçkin Üye

Turkey
İleti 1359 |
İletim - 07/07/2003 : 20:14:07
|
ilk filminde ziondan hiç bahsetmediler |
Bazıları büyük doğar,bazıları büyüklüğü kazanır,bazılarınada büyüklük yakıştırılır
İkbal devrinde sahip olmadığın meziyetlerden dolayı övenler, Güç devrinde sahip olmadığın günahlarla suçlyacaklarından şüphe etme...
Biz türklerin viyana'ya kadar gitmesinin nedeni haçlılara iade-i ziyaretdendir |
 |
|
Milamber
Seçkin Üye

Turkey
İleti 1412 |
İletim - 13/07/2003 : 21:56:47
|
biliyorum konu kapanmış gibiydi ama bu gün filmi tekrar izlerken bir şey dikkatimi çekti smithle neo arasındaki konuşma burdayız çünki serbest değiliz şu zionun matrix in içinde olması fikri o anda beni aldı anladığım kadarıyla zion matrix in içinde robotları durdurmanında matrix te tek bir yolu kaldı oda neo nun o bir kaç robotu hakladığı gibi bilmem kaç bin tane robotu yok etmesi bu arada kendisininde ölmesi belki garip gelecektir ama bunu yaparkende smithin ona yardım edeceğini düşünüyorum çünki ikisi gerçekten iyi bir ikili olur  |
 |
|
nhu
Üye

Turkey
İleti 98 |
İletim - 14/07/2003 : 19:04:41
|
Aslında ikinci filmi değerlendirebilmek için, ilk filmin ne olduğuna bakmak lazım. Yani neticede bir devam filmi. İlk film bir Web sayfası mantığıyla tasarlanmış senaryoya sahipti. Buna da Hypertext adını veriyorlar. Bir yazıdaki altı çizgili yere tıklayınca nasıl başka bir sayfaya veya görüntüye ulaşıyorsak aynı etkiyi sağlamaya çalışmış sayın Wachowski biraderler. Nelere tıklamamız bekleniyor? Yani Matrix adını filme boş yere vermiyor elemanlar çünkü Latince de RAHİM anlamına geliyor (Neo ana rahmindeki gibi kordonlarla bağlantılı bir sıvı içindeydi ya). Neo (seçilmiş kişi) ismi niye verilmiş? Çünkü “ikinci doğum”, “İsa’nın göğe yükselişi” gibi İncil temaları anımsatılmak isteniyor. Morpheus ise anlam olarak iki ayrı göndermeye sahip, hem İsa’yı bulmakla yükümlü Vaftizci Yahya, hem de Morpheus Mitolojideki uyku tanrısı (yani rüyadan uyandıran ve ya rüyada söz sahibi olan). Trinity ise kutsal üçlemeyi tamamlamakla yükümlü, baba-oğul-kutsal ruh (Trinity). Hani hainimiz Cypher ile Lucifer (şeytan) arasındaki ses benzerliği göz ardı edilmemiş, valla ne desek az. Zion ise Yahudilere vaat edilen ülkeyle aynı adı taşıyor. Hah, geminin adını da atlamayalım Nebuchadnezzar; İncil’de söz edilen ve kabuslarla boğuşan kralın adı. Unutmadan geminin yapım tarihinin yazdığı plakanın (Mark 3 No 11) İncil’deki yerine bakılınca şu metin çıkıyormuş “Ve o zaman bilecekler ki sen Tanrının oğlusun”. Daha bitmedi bunlar dinsel içerikli Hypertext olanlar. Bir de diğer filmlerden esinlenmeler var kiii. Ajan Simith’in “İnsanlar virüstür” göndermesi VİRÜS filmine, Trinity’nin öpücüğü The Fith Element’e , gemiye saldıran ahtapot robotların Sphere, Hatta Johnny Mnemonic’in 1984 filmindeki işkence oda numarasıyla Neo’nun oda numarasının 101 olmasına kadar daha neler var. Total Recall (burundan çıkan verici), Alien (göbekten çıkan yaratık ve ya vücuda giren ajan, bu konu The Thing filminde de vardı), Terminatör (Makinaların istilası) gibi bir sürü özellik apartılmış. Dövüş sahnelerinin çekim tarzı Japon çizgi filmlerinin sahip (Manga deniyor) olduğu aksiyona birebir benzetilmiş. Hatta binadan yere düşüp asfaltta yaylanması Tom ve jerry gibi. Hatta En önemli gönderme Alice Harikalar Diyarında’ya; beyaz tavşanı takip et ve ya Morpheus’un ilk karşılaşmalarında “kendini tavşan deliğine düşen Alice gibi hissediyor olmalısın” dediğini anımsarsak. Bir de Cypher ilk kez Neo’yu Matrix’e gönderirken “artık Kansas yok Dorothy” diyerek OZ Büyücüsü filmine gönderme yapıyordu. Ve film neredeyse iki seçenek sunulup birinin gerçekleştirilmesinin istenmesiyle geçiyor. Hap seçimi, kendi ve ya Morpheus’un hayatı, bu binadan çıkmanın iki yolu var (ajanlar geldiğinde telefonla Morpheus söyler), Ajan iki hayat seçeneği sunar, geleceği olan ya da olmayan, Arabada Trinity sorar ya bizim yolumuz, ya otoyol, daha da uzatılabilir. Yani tamamen bilgisayar oyunu mantığı, Tank ve ya bilgisayarın başındakilerden kim varsa onları bizim oyunlarda yaptığımız gibi yönlendirir, iki seçenekten birini seçmede yardımcı olur. Hatta oyunda ölüp sonra dirilip yeniden başlamamız gibi ölünce Trinity bu işi yapmakta. Yani bunları yazma nedenim ilk filme neler yüklemişlerdi Reloaded’ta ne var konusuna girmek. Ne yazık ki tam bir hayal kırıklığı, sadece ilk filmdeki konuyu devam ettirmişler. Belki internetteki dosya paylaşım yazılımları, Trojanlar üzerine bir mantık kurulmuş, hatta Alice’nin Harikalar Diyarında iken sorduğu soruya cevap vermekten başka bi şey olmamış. Alice diyordu ki, “ya ben başkasının rüyasında yaşıyorsam, ya o kişi uyandığında yok olursam?” Yoksa Matrix dışındaki gerçek dünya da (Zion da) mı gerçek değil? Neonun uyandığı yer de bir bilgisayar programı mı? Yani ikinci film bu kadar, sanırım etkileyici çekim teknikleri ve görsel efektler dışında neredeyse hiçbir içermeyen bir film. Ama Wachowski bradırlar ve Warnır Bros hiç de şikayetçi değildir. İlk filmi de tanıtımla ,tüm dünyaya gaz vererek neredeyse zorla izlettirmişlerdi ikincisini de öyle yaptılar. Hiç değilse ilk filmde her tür izleyiciye bir şeyler sunmaya çalışarak filmi izletmeyi hesaplamışlardı, Reloaded ise nasılsa kaktırırız diye salt aksiyona dayalı yapılmış. Ne diyek gelen giden hep aratmıyor mu? Bişeyler yakalayan paylaşsın:)
|
 |
|
HASSOOO
Üyeliği Kilitli
Turkey
İleti 0 |
İletim - 14/07/2003 : 20:13:25
|
Zion'un gerçek olup-olmadığı beni de bayağı bir düşündürdü. Ayrıca Neo rolünü oynayan abimiz de bir röportajda filmin aslında neyi anlatmak istediğini kendisinin de anlamadığını söyledi. |
 |
|
Konu  |
|
|
|
|