AION - Tıkla oyna

Kullanıcı Adı:
şifre:
şifreyi Anımsa
şifrenizi mi unuttunuz?     ÜYE OL

Tüm Forumlar
 Kültür - Sanat - Bilim - Yaşam
 Sinema & Tiyatro
 LotR : Return of the King *Extended Edition*
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Önceki Sayfa | Sonraki Sayfa
Yazar Önceki Konu Konu Sonraki Konu
Sayfa: / 4

Avaris
Yönetici

Turkey
İleti 1976

İletim - 09/12/2004 :  16:50:05  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
"Zaten büyük beklentiler saflık olurdu ancak en azından biraz saygı umudu vardı. O da kalmadı."

İlk attığım mesajımdan! Şimdi oturup uzun uzun şahsi LotR maceramı anlatmak niyetinde değilim. Özet geçeyim. İlk filme kadar büyük beklentim vardı. Prodüksüyon olarak değil, kitabın ekrana aktarımı açısından. İlkinde biraz sarsıldım, ama dağılmadım. Beklentilerimi biraz indirdi. İkincisi zaten birden sendelemişken beni bir güzel yerime oturttu. "Bu filmin yola geleceğini mi sanıyorsun?" şekline getirdikten sonra son filmle ilgili hiçbir beklenti bırakmadı bende. Ext. Ed. ile ilgili ise tek beklentim "lan adam acaba bi sürpriz yapar da, şu sahneleri hakkını vererek çekmiş olabilir mi?" gibisinden bir "beklentimsi"den ibaretti. Zira fragmanında da bu beklentinin olmayacağına dair işaretler çıkmıştı. Netice "beklenilen" oldu, yani beklentilerimiz karşılanmadı.

Filmin aksiyonu, hasılatı, gördüğü ilgi vs zerre kadar umurumda değil. Benim başarı kriterlerim de asla bunlar olmadı. Ben OrtaDünya'nın ve yüzüğün yolculuğunun ne derece aktarılabildiğine bakarım. Bu açıdan da filmin seviyesi yere epey yakın.

LotR aksiyondur diyebiliyorsanız, size diyebileceğim tek şey ya kitapları okumadığınız ya da zerre anlamadığınızdır.

Karakterler açısından da tutarsızlık görememişseniz üstteki dediğim destekleniyor demektir. Karakter demek güç demek değildir zaten. Bunun ötesinde LotR (ve genelinde OrtaDünya'da) güç arkaya gizlenmiş olarak belirir. Asla bir "şov" malzemesi olmaz. FRP oyunundan fırlamış gibi birbirini uçuran, birbirine fireball atan iki "büyücü" göremezsiniz LotR'da. Ama filmde görürsünüz. Bu filmde gördüğünüz size normal geliyorsa zaten beni hiç anlayamazsınız. Daha da uzatırım ama spoiler'a girer ve alakayı kaybederim. Eğer tartışmak konuşmak niyetin varsa beni icq veya msn'den bul sana uzun uzun döktürürüm bu konuda.

Beni hiç anladığını sanmıyorum. O yüzden benim adıma "kesin olan birşeyleri" ifade etme. Zira tamamen aksi yöne ilerlemişsin. Ben filmi izlerken bazı şeyler "gözüme batıyor". Rahatsız ediyor. Belli ki herkesi aynı şekilde rahatsız etmemiş. Ben rahatsız olmak istediğim için olmuyor bu. Ben bazı şeyleri sizden fazla önemsiyorum, siz bazı şeyleri benden fazla önemsiyorsunuz.

Sonuç: Beğendiyseniz ne mutlu. Ama ben beğenmedim. Fikrimi de değiştirmeye uğraşmayın değişmez. Çünkü ben bile kendi fikrimi değiştiremedim.

Not: Daha iyi olabilirdi demek, büyük beklenti demek değildir. Filmin adının LotR olması bile belli "beklentileri" beraberinde getirir. Siz LotR adı altında alakasız bir hikaye seyretmeyi mi bekliyordunuz da beklentilerinizi düşük tutmuş oldunuz?

Deniz Turgut
Yazar
Sayfanın En Üstüne Git

Kitiara
Üye

Turkey
İleti 15

İletim - 09/12/2004 :  17:44:28  Bilgileri Göster  Kitiara için bir ICQ İletisi Gönder  Kitiara'in MSN Messenger adresini görmek için tıklayın  Alıntı yaparak Yanıtla

Bazı yazarlar vardır bir satırda fırtınalar koparır, bazıları ise bir su damlasının düşüşünü üç sayfada anlatır. Benim fikrimce Tolkien ikinci tür yazarlardan. Her bir ayrıntı büyük önem taşır ve bütünü oluşturur. O kadar uzun olmasına rağmen kitabın başından sonuna aklınız bir kere bile karışmaz. Hiçbir şey diğeriyle çelişmez.. Eğer kitabı okumadan sinema salonuna koşanlardan olsaydım sanırım hayranlık dolu cümlelerimi pervasızca sarfederdim. Demem o ki burada gerginlik boyutuna getirdiğimiz şey bize artık birşeyler kazandırmaktan uzaklaşmaya başladı..

Eğer Yüzüklerin Efendisi'ne aksiyon diyecek bir kişi daha çıkarsa ben kitap okumayı bırakırım..

Yine, yeniden saygılar..

Özgürlüğüne kavuşturulmuş hiçlik..
Sayfanın En Üstüne Git

Rappier
Seçkin Üye

İleti 1848

İletim - 10/12/2004 :  00:35:18  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Yanlış hatırlamıyorsam bahsettiğimiz kitap LOTR... ve sanırım hepimiz aynı kitabı okuduk ve onun üzerinde yorum yapıyoruz. Şimdi sizin dediğiniz tarzda kitaba tamamen bağlı bir filmi hayal etmek istiyorum.

Fellowship of the ring: Filmin başında Frodo ile Sam kasabadan çıkıp yürümeye başlar ve filmin sonlarına doğru Ayrıkvadiye varıp konsolla mütabakata varılır. Şimdi sizler bunun yanlış olduğunu söyleyeceksiniz ama kusura bakmayın ilk kitabın özeti buydu. Bunun dışında ekstradan birkaç hikayeden başka birşeyi ilk kitapta bulamazsınız. Zaten bu yüzden Tolkienin kitabı ilk çıktığında çocuk masalı olarak nitelendirilmişti (umarım bu gerçeği kabul edersiniz)...

Arkadaşlar yapmayın lütfen böyle bir kitaptan ne çıkartabilirsiniz... Yüzüklerin efendisinin en önemli özelliği edebi bir eser olmasıdır. Bunun dışında kitap için söylenebilecek tek şey büyüklere masallar içeren bir kitap oluşudur. Ve bu yüzden diğer iki kitaptada çok farklı bir tarz görmeniz mümkün değil...

Ayrıca kitaptan nasıl bir karakter analizi çıkarttığınızı bilmiyorum ama filmdeki oyuncuların karakterlerle örtüşmediğini söylemek bence büyük bir haksızlık olur. Kişilerin oynadığı karakteri ne kadar yansıtabildiği ise başlı başına bir tartışma konusu olur.

Büyücülerin birbirine fireball atması neden bu kadar yanlış bunun cevabınıda ben bulabilmiş değilim. Bir büyücünün büyü kullanmasından daha doğal olan nedir?? Asıl yanlış olan bunun tersidir ve tüm kitapta Gandalfın büyü kullandığı kaç satırlık bölüm varki? Peki ama o zaman yazan kişi bu karakteri neden büyücü olarak nitelendirmiş diye bir soru sormadanda geçemeyeceğim.

Son olarak şunu belirtmek isterim benim kimsenin düşüncesini değiştirmeye çalışmak gibi bir derdim yok. İsteyen istediğini düşünür ve istediğine inanır... Benim söylemeye çalıştığım yapılan esere haksızlık etmemek gerektiğidir. Tabiiki daha iyisini siz yapabiliyorsanız o zaman işler değişir....

Sayfanın En Üstüne Git

|KRONDOR|
Editör

Turkey
İleti 8269

İletim - 10/12/2004 :  01:12:10  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
alıntı:
Tabiiki daha iyisini siz yapabiliyorsanız o zaman işler değişir....

Konuya katılmak istemiyorum. Kitabı seneler önce okudum ve son filmi de daha izleyemedim. Bu yüzden fikirlerim yanlış olabilir. Ancak, tek söylemek istediğim, son cümlenin tamamen mantık dışı olması. Sadece şu an için de geçerli değil bu; kim, ne zaman, nerde söylerse söylesin mantıksızdır. Avaris'in yeni bir Yüzüklerin Efendisi filmi çevirme ihtimali olmadığına göre (düşünmüyorsun değil mi Avaris? :P), bir izleyici olarak istediğini söyleyebilir, istediği eleştiriyi yapabilir. Ayrıca, şöyle bir soruyu yöneltmek istiyorum: Yapılabilecek en iyi Yüzüklerin Efendisi serisi bu muydu sence? Yoksa konuya tamamen sadık kalınmış, çok daha iyi bir seri izleyebilir miydik?

Alper & Soner ERGÜL
Editör
asergul@oyunsitesi.com
Sayfanın En Üstüne Git

Kitiara
Üye

Turkey
İleti 15

İletim - 10/12/2004 :  01:59:58  Bilgileri Göster  Kitiara için bir ICQ İletisi Gönder  Kitiara'in MSN Messenger adresini görmek için tıklayın  Alıntı yaparak Yanıtla

Bence bizim sorunumuz bu ''Masllar'ı'' hafife alan bir toplumda yaşıyoruz! Ursula K. LeGuin'in Kadınlar, Rüyalar ve Ejderhalar adlı kitabında bir bölüm vardı; ''Amerikalılar Ejderhadan Neden Korkar''. İşte tam da bu büyüklere masallar sözünün üzerine irdelenmesi gereken bir şey. O zaman bir gün Dede Korkut Hikayelerine de aynı yaftayı yapıştırabiliriz. Altı üstü masal işte canım amaann! Ben burada kabul edilecek bir gerçek göremiyorum..

Tolkien kitabında dostluğu, fedakarlığı, arkadaşlığı, savaşı, nefreti, sevgiyi, aşkı anlatırken dünya üzerinde yaşamayan ırkları ve büyücüleri kullandığı için masal yazarı olarak kabul görüyorsa toptan yakılmalı öyleyse bir çok kitap. Lotr için NTV'de yayınlanan belgeseli seyredeniniz vardır belki, orada harika bir bağlantı kurulmuştu Lotr ve Dünya SAvaşı artı Sanayi Devrimi arasında. Demek ki bazı şeylere nasıl baktığımız önemli. Görmek istediğimiz şeyi görürüz çoğu zaman. Eğer koskoca bir dil profesörünün sadece masal anlattığını söyleyen kişi onun kitabını da okudum ben diyorsa ben sadece şunu söyler şuna inanırım. Ya okuduğunu anlamamıştır ya da anladığını tam ifade edememiştir..

Ve merak ettiğim bir şey daha var; Sinemadaki Lotr'u korumaya çalışırken kitap sayfalarındaki Lotr anlamsız şekilde yeriliyor sizin tarafınızdan. Var olanı eleştirmek, yok olanı haklı çıkarmadığı gibi bunun tam tersi de geçerli yani sinemadaki Lotr kesinlikle olabilecek en iyisi değildir!

Neden ejderhalardan bu denli korkuyorsunuz.. (sakın bana lotr'da ejderha yok demeyin :) )

Saygılar..

Özgürlüğüne kavuşturulmuş hiçlik..
Sayfanın En Üstüne Git
Sayfa: / 4 Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
Önceki Sayfa | Sonraki Sayfa
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Hızlı Geçiş:

0.06 Snitz Forums 2000